Sorting by

×

Ma különösen hideg, -13 fok is lehet – Jól öltözzön fel, ha indul

Ma különösen hideg időre kell készülnünk. Figyeljünk oda az utcán élőkre is, mert őket különösen veszélyezteti a hideg idő. Segítsük ahogy tudjuk túlélésüket, egy forró teával, és szendviccsel, ezek otthon villámgyorsan előállítható dolgok amikkel  már munkába menet is segíthetünk.

Hétfőn gyenge légmozgás mellett túlnyomórészt napos idő várható fátyolfelhőzettel

Délelőtt, a nyugati határ mentén még zártabb felhőzet a valószínűbb és elszórtan hószállingózás is előfordul, majd ott is vékonyodik, szakadozik a felhőtakaró, és várhatóan kisüt a nap.

Éjszaka eleinte csillagfényes égbolt valószínűbb, de mérsékelt felhősödés, illetve fokozódó párásság várható. A hajnali órákra zömében felhős, párás idő ígérkezik. Nyugaton és északkeleten itt-ott lehet hószállingózás, míg délen maradhat derültebb az ég.

Kedden gyorsan változó felhőzet mellett időszakosan kisüt a nap. Elszórtan előfordul hószállingózás, melyre elsősorban az északkeletei határvidéken van esély, másutt csak elvétve lehet.

Északnyugaton némi enyhülés kezdődik.

Éjjel, a Dunántúlon felélénkül az ÉNY-i szél. Marad a változó, szakadozott felhőzet. Keleten párásság képződhet. A szeles nyugati tájakon enyhébb lesz a hajnal, másutt mérsékelt fagy várható.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

hétfő reggel -13 – -6, északnyugaton -2,

hétfő délután -1 – +4,

kedd reggel -11 – -5, északnyugaton -2,

kedd délután 0 – +3, északnyugaton +5 fok körül alakul.

 A folytatásban

– Szerdán, nyugaton élénkebb, másutt gyenge légmozgás ígérkezik. Változó, elvékonyodó felhőzet melletti napsütés a legvalószínűbb. Keleten kialakulhat párásság, illetve rétegfelhőzet. Nyugat felől további enyhülésre van kilátás.

– Csütörtökön változóan felhős ég mellett, az ország középső sávjában élénk, olykor erős ÉNY-i szélre van kilátás. Keleten itt-ott lehet hószállingózás. Jelentős hótól nem kell tartani.

– Péntekre is felhős idő ígérkezik jellemzőbbnek elszórtan hószállingózással, vegyes halmazállapotú szitálással, az északi országrészben szélerősödéssel.

– Szombaton hidegfront okozhat erős szelet a Dunántúlon. Keleten szélcsendesebb, felhősebb idő ígérkezik elvétve hószállingózással.

Biometeorológia

frontmentes téli időnk lesz. A korábbi front okozta tünetek enyhülnek, megszűnnek. Ajánlott a réteges öltözködés, hogy védjük ízületeinket a hajnali erősebben fagyos időszakban, illetve elkerülhessük a napközbeni túlöltözöttségből eredő izzadást, mely könnyen vezethet megfázáshoz. A hétvégén ehullott hóból sokfelé képződött jeges, csúszós réteg, melyen könnyen megcsúszhatunk. Ez különösen a krónikus ízületi betegség miatt nehezebben mozgók, illetve csontritkulásban szenvedők számára veszélyes, mert egy elcsúszás akár csonttöréssel is járhat!

Forrás

Kapcsolódó

hideg

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.