Ma már nemzetbiztonsági kockázatot jelent az egészségügy

Több területen is beavatkozást sürget az egészségügyben az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke. Korózs Lajos szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, sajtóinformációk szerint tematikus, az egészségügy helyzetével foglalkozó ülést tart a nap folyamán a kormány.

24 ezer ember halt meg azért, mert nem kapott időben megfelelő ellátást

Válságülésről van szó, mert ma már nemzetbiztonsági kockázatot jelent az egészségügy – tette hozzá.

Korózs Lajos közölte, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a közelmúltban elismerte, hogy 24 ezer ember halt meg azért, mert nem kapott időben megfelelő ellátást. Azt mondta, a miniszter az egészségügy rendbe tételéhez 1500 milliárd forintot kért, de nem kapott a kormánytól.

Az ellenzéki politikus szólt arról, hogy közel 600 településen nincs orvos, illetve gyermekorvos.

Egységes európai egészségügyi minimálbér kell

Korózs Lajos szerint nem lehet tudni, hogy a kormány a forrásbevonáson kívül, mit kíván tenni az egészségüggyel.

Az MSZP szerint egységes európai egészségügyi minimálbér kell, a kezdő orvosok keresetének el kell érnie a másfél millió, a szakdolgozókénak pedig a 750 ezer forintot – mondta.

Szorgalmazott egy uniós alapot is, amely közvetlen pályázatok révén, az orvosok és a szakdolgozók megtartását segíti az önkormányzatoknak.

Javasolta egységes európai kórházi és rendelőintézeti minimumfeltételek meghatározását, valamint azt, hogy a következő uniós költségvetés kiemelt területe legyen az egészségügy.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Kásler: a 21. század egészségügyét építjük – addig marad a köpölyözés …..

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük