Több területen is beavatkozást sürget az egészségügyben az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke. Korózs Lajos szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, sajtóinformációk szerint tematikus, az egészségügy helyzetével foglalkozó ülést tart a nap folyamán a kormány.

24 ezer ember halt meg azért, mert nem kapott időben megfelelő ellátást

Válságülésről van szó, mert ma már nemzetbiztonsági kockázatot jelent az egészségügy – tette hozzá.

- Hirdetés -

Korózs Lajos közölte, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a közelmúltban elismerte, hogy 24 ezer ember halt meg azért, mert nem kapott időben megfelelő ellátást. Azt mondta, a miniszter az egészségügy rendbe tételéhez 1500 milliárd forintot kért, de nem kapott a kormánytól.

Az ellenzéki politikus szólt arról, hogy közel 600 településen nincs orvos, illetve gyermekorvos.

Egységes európai egészségügyi minimálbér kell

Korózs Lajos szerint nem lehet tudni, hogy a kormány a forrásbevonáson kívül, mit kíván tenni az egészségüggyel.

Az MSZP szerint egységes európai egészségügyi minimálbér kell, a kezdő orvosok keresetének el kell érnie a másfél millió, a szakdolgozókénak pedig a 750 ezer forintot – mondta.

Szorgalmazott egy uniós alapot is, amely közvetlen pályázatok révén, az orvosok és a szakdolgozók megtartását segíti az önkormányzatoknak.

Javasolta egységes európai kórházi és rendelőintézeti minimumfeltételek meghatározását, valamint azt, hogy a következő uniós költségvetés kiemelt területe legyen az egészségügy.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Kásler: a 21. század egészségügyét építjük – addig marad a köpölyözés …..

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét