Madame Tussauds panoptikum nyílik Budapest belvárosában! - Hogy kerül a történetbe sok közmilliárd és a Magyar Turisztikai Ügynökség? - Városi Kurír

Sorting by

×

Madame Tussauds panoptikum nyílik Budapest belvárosában! – Hogy kerül a történetbe sok közmilliárd és a Magyar Turisztikai Ügynökség?

A világ első teljesen franchise-rendszerben működő Madame Tussauds panoptikuma nyílik várhatóan 2022 első negyedévében Budapesten, a belvárosi Dorottya utcában – írja a Telex. De, hogy jön ide a sok közmilliárd és a Magyar Turisztikai Ügynökség? Hát így!

Hirdetés

Az összes eddigi panoptikum ugyanis a központi jogtulajdonos,

a Merlin Entertainments beruházásban valósult meg, illetve jelenleg is a tulajdonában áll, a fővárosi helyszínnek viszont magyar tulajdonosai lesznek, akik franchise-díjat fizetnek a jog használatáért.

A hazai szervező cég a Dorottya Experience Kft., amelynek a legnagyobb tulajdonosa Kreinbacher József építőipari vállalkozó és pezsgőgyáros, az egyik leggazdagabb magyar üzletember. Három vezető munkatársa Kacsóh Gábor magyar származású luxemburgi nemzetközi jogász, Köncz Miklós, Kreinbacher József régi partnere, a projekt gazdasági és pénzügyi vezetője és Unger Zsolt, az egyik legismertebb magyar márkaépítő szakember, a projekt kreatív vezetője lesz.

Már hallotta valahol a cég nevét? Nem téved….

Saját magát buktatta le 300 milliárdos keretösszegű turisztikai programja, a Kisfaludy-program honlapjának átalakításával a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) – írta 2020 októberében a HVG. A már lezárt pályázatokat összesítő, évenkénti nyilvántartásba számos olyan, a korábbi években vissza nem térítendő támogatást nyert projekt is bekerült, amely nem egy-egy konkrét pályázati körben, hanem egyedi döntés útján jutott állami forráshoz, és amelyet a maga idejében valahogy „elfelejtett” kommunikálni az ügynökség. Az eddig nem publikált támogatások listáját böngészve többnyire egyértelműen kiderül, hogy a megítélt összegből hol és mi valósul majd meg.

A Magyar Turisztikai Ügynökség tavalyi támogatásainál ez alól egyetlen kivétel van, mégpedig éppen az egyik legnagyobb:

a 2019 márciusában alapított Dorottya Experience Kft. több mint 3 milliárd forintot kapott egy minden magyarázat nélkül csak Dorottya Experience címen szerepeltetett projektre.

A kft.-ről a cégnyilvántartásból nem derül ki több,

mint hogy az építőipari cége mellett somlói pincészetéről és borászatáról ismert üzleti vizionárius és milliárdos, Kreinbacher József alapította.

(Az üzletember vagyonát 8 milliárd forintnyira becsülte a leggazdagabb magyarokat összesítő idei kiadvány.) A cég százszázalékos tulajdonosa pedig ez év márciusától a tavaly novemberben bejegyzett Hungarian Entertainments Zrt. Mindkét társaság székhelye a fővárosi Dorottya utca 6. szám alatt, a Zoboki–Demeter Építésziroda tervei alapján tíz éve felújított egykori Wurm-ház – mai nevén: Palazzo Dorottya – épületében van, ahol öt éve a Kreinbacher Birtok budapesti kereskedelmi központja és több építészeti díjat nyert Tasting Salonja is működik.

A hárommilliárdos támogatást nyert kft. neve és címe alapján annyi mindenképpen egyértelmű, hogy valami készül a patinás Dorottya utcai műemlék épületben,

de hogy mi, az nemcsak a Kisfaludy-pályázat összesítéséből nem derült ki, hanem a projektgazda, Kreinbacher József is igyekszik egyelőre titokban tartani. Az üzletember a HVG megkeresésére egy nemzetközi céggel való együttműködésre és az ebben vállalt titoktartási kötelezettségére hivatkozva csak annyit árult el, hogy

egy Magyarországon eddig nem létező, szórakoztató- és látványelemeket ötvöző élményközpont nyílik az épület földszintjén. (Forrás)

Mára kiderült, mi is a meglepi!

Kacsóh Gábor a Telexnek azt mondta,

élete egyik legnagyobb üzleti sikerének tartja, hogy Budapest nyert a komplex pályázaton sok más világvárossal szemben.

Köncz Miklós pedig elárulta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy programból önmagában 3,1 milliárd forinttal támogatta a projektet. A Telex szerint azonban ez a támogatás a teljes projekt értékének felét sem teszi ki, amely akár tízmilliárd forintba is kerülhet.

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy kik lesznek a figurák, mennyibe fog kerülni a belépő és hány látogatóval terveznek évente. Csak annyit árultak el, hogy a nyugat-londoni Actonban, az egyetlen működő figura-manufaktúrában 50 bábu készül Budapestnek.

Fotó: Cseri László

 

panoptikum

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.