Illetve a Cosa Nostra. Az Olaszországból érkező hírek szerint ott bizony baj van a lóverseny körül, nagyon nagy baj… Olyan futamok is akadnak az utóbbi időben, amit inkább állatkínzásnak kellene nevezni.
[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]
Köztudott, hogy a lóversenyben nagy pénz van. Nem igazán nagy: a kőolaj-kitermeléssel vagy a fegyverkereskedelemmel többet lehet keresni, nem is szólva mindenféle mókás vegyi anyagok terjesztéséről, de ezeket a törvény bünteti. A lovit meg nem. Persze, a lovin sem az keres vagyonokat, aki fogad (vagy csak ritkán), hanem az, aki rendezi a fogadásokat, ezért is állami monopólium sok országban a fogadásszervezés. Na, de illegálisan is lehet fogadást szervezni, ebből élnek a bukik. Hát Olaszországban a Cosa Nostra a legnagyobb buki…

Bizony, az olasz rendőrség felfüggesztett egy lóversenyt Palermóban, miután egy nyomozás rávilágított arra, hogy a versenyen illegális fogadások zajlottak, és a Cosa Nostra fejesei befolyásolták a versenyeket. A döntést a palermói főügyész, Antonella De Miro hozta, és ezt számos letartóztatás követte. A 15 ezer nézőt befogadó és akár 400 ló versenyeztetésére alkalmas létesítmény jelenleg üres, elmaradnak a versenyek, a működtető cég a működési engedélyét elvesztette.

No, de hát miféle Cosa Nostra volna, ami ennyitől megijed? Kivitték a versenyeket – az utcákra. Ha autókkal lehet illegálisan versenyezni a közúton, lóval is lehet. Így már nem csak a fogadás törvénytelen, de maga a verseny is. Szerencsétlen, beinjekciózott és olykor sérült állatokat futtatnak akár végkimerülésig, és több ezer eurós összegben fogadtak rájuk. Azokat a lovasokat pedig, akik nem hajlandóak a maffia kénye-kedve szerint cselekedni, véresre verik. A legfrissebb jelentés szerint a rendőrség 1998 óta elkobzott 1275 lovat és 3402 ember ellen indult eljárás. November közepén a rendőrök öt embert vettek őrizetbe, akik Messina külvárosában szerveztek közúti lóversenyt.

Palermóban hagyományosan vasárnap, kedden és csütörtökön hajnalban rendeznek versenyeket, amikor az utcák csendesek. Tucatnyi ember követi a lovasokat robogóval a 2 kilométeres szakaszon. Gyakori a sérülés, a baleset: találtak már döglött lovat is a palermói egyetem előtt, szegény pára nekiment egy póznának, és helyben elpusztult…

Nem is csoda, hogy az olasz rendőrség és az olasz állatvédők közösen lépnek fel ez ellen a borzalom ellen. Cosa Nostra ide vagy oda.

Szép dolog a lósport, nagyon szép – míg sport.

De ez már nem az. Ennek véget kell vetni.

Szele Tamás

Sport Mindig
[mnky_ads id=”3806″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét