Mága Zoltán – „Ami magyar, az magyar!”

Az “Ami magyar, az magyar!” ezzel az elmés mottóval megrendezett budapesti újévi koncerten a hegedűművész a nemzet színészeivel, Kossuth-díjas művészekkel, népszerű popsztárokkal lépett fel a mintegy 13 ezres közönség előtt.

A világ magyarságának ajánlott koncert

gáladíját Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett színművész és Shlomo Mintz hegedűművész nyerte el.

A közleményben a gálakoncert házigazdáját idézik, aki az eseményen úgy fogalmazott:

köszönet illeti azokat, akik támogatták karitatív és művészi tevékenységében, akik aktív cselekvővé váltak a jövőnk és múltunk, a magyarságunk megőrzésében. Mága Zoltán az ünnepi gálakoncerten bejelentette, hogy olyan nemzetközi szintű iskolát kíván alapítani, ahol a Kárpát-medencéből tehetséges tanulók magas szinten sajátíthatják el a tudást, a zeneismeretet.

Gáladíj

Mága Zoltán a Budapesti Újévi Koncert 10. jubileumi előadása alkalmából díjat alapított, amelyet minden évben, az újévi koncerten nyújt át. A Gáladíjat a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért egy hazai és egy nemzetközi előadó vagy producer nyerheti el.

A Herendi Porcelánmanufaktúra termékével és az egymillió forinttal járó díjat idén Törőcsik Mari színművész kapta, aki nem tudott részt venni a gálakoncerten, a díjat nevében Bodrogi Gyula vette át. A művésznő üzent a jelenlévőknek:

„Végtelenül sajnálom, hogy nem lehettem ott az Újévi Koncerten. Nagyon-nagyon köszönöm a díjat, amit kaptam. Isten a tenyerén hordozott mindig, sok díjat kaptam életemben, de ez azért különleges számomra, mert talán meg sem érdemlem. Azért vagyok boldog, mert ezt a szeretet adta nekem. Tudomásomra adták, hogy szeretnek. Nagyon köszönöm a díjat és sajnálom, hogy nem ölelhettem át Mága Zoltánt. Voltam már Újévi Koncerten, ott álltunk a Nemzet Színészeivel és engem kértek meg, hogy lépjek előre és kívánjuk boldog új évet. Sajnos, most ezt nem tehettem meg. Így a távolból kívánok Boldog Új Évet mindenkinek, akik ott ültek. Boldog Új Évet kívánok az egész országnak!”

A nemzetközi Gáladíjat a kuratórium Shlomo Mintz orosz-izraeli származású hegedűművésznek ítélte oda, aki az est során szóló hegedűjátékával és Mága Zoltánnal is közös produkciójával lépett a közönség elé.

A gálaesten hallhatók voltak Sümegi Eszter és Kiss B. Atilla Kossuth-díjas operaénekesek produkciói, a Tóth Aladár Zeneiskola és a Marcibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei általános iskola hegedűs növendékei, a pécsi Pannon Gyermekkar, az erdélyi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai gyermekkórusok és Molnár Ferenc Caramel által előadott népdalok.

A kis Mága

A gálakoncerten színpadra lépett ifjabb Mága Zoltán is, aki ez évtől a Liszt Ferenc Zeneakadémia rendkívüli tehetségek osztályának hallgatója. Az esten Mága Zoltán saját szerzeményét is előadta, amelyet harmadik gyermeke születésére komponált.

A gálakoncerten a nemzet színészei: Molnár Piroska, Bodrogi Gyula, Haumann Péter és Szacsvay László, valamint a Kossuth-díjas Eperjes Károly színművész és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla a Tanulj meg fiacskám komédiázni című slágert adták elő és köszöntötték a közönséget. Az első felvonás zárásaként a művészek és az Aréna közönsége együtt énekelte el a Himnuszt.

Wiener Konzerthaus

Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész budapesti újévi koncertje január 4-én Bécsben folytatódik, ahol ötödik alkalommal rendezi meg újévi előadását, ezúttal ismét a Wiener Konzerthausban, világhírű művészek közreműködésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük