Majdnem mi, magyarok vagyunk a legrövidebb ideig idősek Európában

A KSH adataira szerint Magyarország lakossága öregszik, 2001-2017 között a népesség  ötödéről több mint negyedére nőtt a 60. életévüket betöltők aránya.

Nem mindegy, hogy hol

Megyei szinten meglehetősen eltérő az idős lakosok részaránya: Nógrádban, Békésben, Tolnában, Somogyban és Zalában a legnagyobb, közel 30 százalékos, míg  a legalacsonyabb Pest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Európai összehasonlításban a 65 felettiek életkilátásai Magyarországon a 6. legrosszabbak a 31-es listán, csak Oroszországban, Bulgáriában, Litvániában Lettországban és Romániában számíthat rövidebb életre ez a korosztály. 

Az egyes életkorokban várható élettartamban ismét szembeötlik a jelentős területi eltérés.

Míg egy 60 éves, budapesti férfi jó eséllyel csaknem 19 évvel hosszabb életre számíthat, az országos átlag ebben a korban 17,4 év – vagyis 77,4 éves koráig élhet -, addig ez a szám Komárom-Esztergom megyében pedig átlagosan alig több, mint 16 év (vagyis 76 éves élettartam várható).

Szomorú trendet követ a 65 évesek további egészséges életéveinek átlagos alakulása. A 2010-2012 közötti határozott javulás 2012-2015 között szakaszos, de folyamatos romlásba csapott át. A nőknek különösen rossz hír, hogy ők ebben az életkorban már csak 5,8 egészséges évre számíthatnak, szemben a 2012-es 6,4 évvel .

Mik a vezető halálokok?

A 60-64 éves férfiaknál a daganatos betegség a vezető halálok, a 65. életév betöltése után a keringési rendszer betegségei válnak vezető betegséggé, 75 évtől pedig már kétszer annyian hunynak el szívbetegség következtében, mint rákban. A 85 év felettieknél már több mint ötszörös a szorzó.

A daganatok közül a 60-64 éves férfiaknál a légzőszervi rák szedi a legtöbb áldozatot, ezt követi az ajak-, szájüreg-, nyelőcsőrák. A 70 év fölöttieknél második helyre jön fel a vastagbélrák.

A nők esetében is magasan vezetnek a légzőszervi daganatok, ezt követi a mellrák és a vastagbélrák. 75 év fölött a mellrák gyakoribbá válik, és csaknem utoléri a légzőszervi daganatokat.

A halálozási ráta csökkenthető lenne, ha az időskorúak egészségesebben élnének.

A felmérés szerint minden ötödik 60 évesnél idősebb magyar férfi naponta dohányzik, az alkalmi rágyújtókkal már 60 százalékra tehető a dohányosok aránya. Nőknél ez tíz, illetve valamivel több, mint 30 százalékot jelent.

(Forrás: napi.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük