Sorting by

×

Magyar György: egy egészen abszurd népszavazás-história, aminek a végkimenetelével senki nem számol!

Ha a Kúria – illetve leginkább Orbán Viktor – is úgy akarja, a jövő évi parlamenti választás előtt biztosan lesz 12 milliárdból egy ostoba népszavazás a kormány „pedofilellenes” kérdéseiről. A Karácsony Gergely kezdeményezte ügyekből kettőt a választási bizottság hétfőn átengedett ugyan, de a törvényes határidők alapján a miniszterelnökjelölt-jelölt kérdéseit jövő április előtt szinte bizonyosan nem lehet referendumra bocsátani.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn váratlanul engedékenynek bizonyult, és Karácsony Gergely főpolgármester – miniszterelnökjelölt-jelölt – népszavazási kezdeményezési közül az ötből két kérdését átengedett. Így lehet referendumot tartani a Fudan Egyetemért Alapítvány létrehozásáról szóló törvény megsemmisítéséről, meg arról is, legyen-e az álláskeresési járadék – munkanélküli-segély – folyósításának időtartama a mostani három hónap helyett akár 270 nap.

Ebből a döntésből persze egyelőre semmi nem következik,

mert Karácsony már korábban jelezte, hogy bármely kérdésének elutasítása miatt – ezek között szerepelt Magyarországnak az Európai Ügyészéghez csatlakozása, az idősebb korosztálynak a koronavírus elleni védettséget bizonyító ingyenes teszt elvégzése, valamint a gyorsforgalmi utak koncessziós szerződésbe adásának tilalma – jogorvoslatért a Kúriához fordul. Mellesleg abban is csaknem biztosak lehetünk, hogy az NVB jóváhagyó döntését „független magánszemélyek” ugyancsak megtámadják majd.

És akkor nézzük a törvényes határidőket

Az NVB határozatai ellen 15 napon belül lehet a Kúriához fordulni, és a legfőbb bírói fórumnak 90 napja van a beadványok elbírálására. Tehát a döntést legkésőbb december elejéig kell meghozni. Utána jöhet az aláírásgyűjtés, és ha Karácsonynak esetleg a Kúria által is jóváhagyott kezdeményezései kapcsán egy hónapon belül – amire kevés az esély, miközben erre 120 napot biztosít a törvény –, összejön a kétszázezer támogató, akkor már januárban tartunk.

Ezt követően a Nemzeti Választási Irodának 45 napja van az aláírások hitelesítésére, amikorra beköszönt a február

Ráadásul a parlament még csücsülhet harminc napig az ügyön, jövő márciusban pedig már bizonyosan nem lehet népszavazást kiírni, mert áprilisban jön a parlamenti választás. A hatályos szabályozás szerint az országos választás előtti 41. napon belül pedig nem lehet referendumot tartani. Na, itt lehet a vége a Karácsony kezdeményezte történetnek.

Mégsem ezzel fejeződik be a mese,

mert a kormány „pedofilellenes” népszavazási őrületét az NVB rendben találta, bár a döntést a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Momentum és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is megtámadta augusztus 16-án (a kérdéseket a linkre kattinva tekinthetik meg). Ismét jönnek a határidők: a Kúriának ezúttal is 90 napja van rá, hogy döntsön, és ha a létező legutolsó pillanatban határoznak, az november közepén jön el. Utána pedig a kabinetnek nem kell aláírásokat gyűjtenie, hanem a parlamentnek 30 napon belül kell határoznia, s a köztársasági elnök köteles kitűzni a szavazás napját valamikor január-februárra.

Ja, hogy ez egészen abszurd história, aminek a végkimenetelével senki nem számol?

A TASZ egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány kérdéseire adott igen vagy nem válaszok is többségbe kerülhetnek. Ha az igenek győznek, annak egészen elképesztő kimenetele az lehetne, hogy támogatjuk a kiskorúak számára a szexuális médiatartalmak korlátozás nélküli bemutatását, a nemátalakító kezelések népszerűsítését. Ez így a vicc kategóriája, de nincs kedvünk nevetni rajta.

Viszont végezetül vonjuk le a következtetést:

a Fidesz bármikor visszavonhatja az eleve kudarcra ítélt népszavazási kezdeményezését. Maga Orbán Viktor mondta ugyanis, hogy a

„kérdés nem az, hogy érvényes lesz-e (a népszavazás – a Szerk.), mert a törvényünk már megvan”.

Akkor meg minek 12 milliárdért a referendum – meg a hozzá kapcsolódó, legalább hasonló nagyságrendű kormány-, illetve fideszes propagandaköltés –, miközben 40 milliárdot sajnálnak a Velencei-tó megmentésére?

Forrás

 

népszavazás

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Magyar György: egy egészen abszurd népszavazás-história, aminek a végkimenetelével senki nem számol!

  • 2021.09.28 - 20:45
    Közvetlen hivatkozás

    És a már olvasni tudó gyerek megkérdezte, hogy mi az a szexuális felvilágosítás? Erre mit válaszoljon a szülő?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.