25 milliárdos kártérítést bukott a magyar állam, ami cirka 3.000.- ft/fő - Drága mulatság volt az utalványpiac államosítása - Városi Kurír

Sorting by

×

25 milliárdos kártérítést bukott a magyar állam, ami cirka 3.000.- ft/fő – Drága mulatság volt az utalványpiac államosítása

Emlékeznek még a 2012-es Orbán-féle magyar szabadságharcra? Akkor a nemzetközi utalványpiacot akarta móresre tanítani  a Fidesz-elöljáró miniszterelnök. Hát ennek fizetjük most az árát mindannyian, közösen. Ő persze csak a ráeső 1/8.000.000-od részt.

Hirdetés

Elutasították a magyar állam fellebbezését a Világbank Beruházási Viták Rendezésével foglalkozó Nemzetközi Központjában, vagyis helyben hagyták a Sodexónak járó több, mint 25 milliárd forintos kártérítést. Magyarország összességében ennél is többet bukott a cafetériák 2012-es államosítása miatt.

Az ügy 2012-be nyúlik vissza, amikor a magyar kormány lényegében államosította a hazai utalványpiacot

A kedvezőbb adószabályok miatt népszerű cafeteriákat addig a francia cégek uralták, ekkor azonban egy kormányzati döntés teljesen átalakította a piacot:

a szabályokat úgy alakították át, hogy onnantól már csak az állami Erzsébet-utalványok és a Szép-kártya után járt a kedvezményes adó, a többi béren kívüli juttatás viszont 31 helyett már 51 százalékkal adózott.

A korábbi piacvezetők a döntés után gyorsan elvesztették a szerződő partnereiket: az Edenred árbevétele egy év alatt az ötödére, a Sodexo a harmadára esett vissza, a Le Chèque Déjeuner pedig hamarosan ki is vonult Magyarországról.

Az Európai Bíróság is megállapította,

hogy a külföldi szereplők kvázi kizárása a magyar piacról ellentétes volt az uniós joggal, de az Edenred, a Sodexo és a Le Chèque Déjeuner nemzetközi testületekhez is fordult.

A három cég a Világbank Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központjánál kért kártérítést a magyar államtól, és az ICSID 2019-ben jelentős mértékű kártérítést ítélt meg nekik. Arra hivatkoztak, hogy a magyar döntés szembement a francia – magyar beruházásvédelmi megállapodásban foglaltakkal.

Ez alapján az Edenred felé a magyar államnak 7,1 milliárd forintos kártérítést kell fizetnie (ez a perköltséggel és a késedelmi kamattal együtt 10,1 milliárdot jelent), a Sodexónak pedig összesen 73 millió eurót (mai árfolyamon nagyjából 25 milliárd forint) kártérítést ítéltek meg.

A magyar állam fellebbezett, és a döntés megsemmisítését kérte,

ezt azonban az Edenred esetében már 2020 márciusában elutasította a testület, most pedig ugyanez történt a magyar állam kontra Sodexo ügyben is.

A május 7-én meghozott határozatában az ICSID véglegesen elutasította az alperes magyar állam kérelmét, vagyis a cafeteriapiac államosítása miatt idáig 35 milliárd forintot már biztosan elbukott a magyar állam.

Kapcsolódó

Forrás

 

magyar

 

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

 • 2021.05.20 - 20:30
  Közvetlen hivatkozás

  Ez az Orbán nagyon kártékony,annyi helyrehozhatatlan kárt okozott már ennek az Országnak,a pökhendiségével,kivagyiságával,hogy soha nem heverjük ki a kártékony korrupt politikájukat!

  Válasz
 • 2021.05.21 - 06:27
  Közvetlen hivatkozás

  Ha egyszer valaki összeszámolná, mennyi pénzt szórtak el sportra, stadionokra, saját szállodákra, Mátrai Hőerőműre, Tiborc lámpákra, stb., a fideszes szavazók, az orbánhívők akkor sem inognának meg. Szerintük mindez hazugság, különben is, jobb kézben vannak a magyar embereknél /értsd Mészáros L., Garancsi, stb./ a tulajdonok, mint a mocskos multiknál /az ország legnagyobb munkaadói/ és külföldieknél. A szemellenző nem hullik le. Az ellenzék egyetlen esélye, ha a “gondolkozó” bizonytalanokat szólítja meg. Ki emlékszik még, mit mondott a kigolyózott Kertész Ákos a magyar mentalitásról? Ez a szörnyű. Hadházynak igaza van, amíg nincs valódi közmédia, /és amíg a veszélyhelyzet miatt nem lehet gyülekezni – tudják, hogy két ember is azt teszi, ha politizál?/ az ellenzéknek nincs sok esélye a győzelemre.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.