Gondolta volna? Létezik Magyar Alvás Szövetség és véleményez….

A Magyar Alvás Szövetség 2018 márciusának idusán alakult és most látták elérkezettnek az időt, hogy óraátállítás ügyben különvéleménnyel éljenek.

Tik-tak

A szervezetet nyitottnak és a folyamatos fejlődésre felkészültnek tervezték, annak tagja lehet a szövetség által meghatározott feltételek alapján bármely egészségügyi és civil szervezet, intézmény, magánszemély. A magyarországi társadalmi szervezet véleményezte az Európai Parlament óraátállítással kapcsolatos felhívását is.

Állítani vagy nem állítani

Az óra átállítás  Európai Unióban és világszerte több mint 60 országban alkalmazott, gazdasági ágazatra gyakorolt hatása ismert és meggyőző. A Magyar Alvás Szövetség  emberi szervezetre vonatkozó hatását illetően azonban az egészségkutatásoknak azokkal az irányzataival ért egyet, amelyek szerint a nyári időszámítás (Daylight Saving Time) alkalmas az emberi bioritmus megzavarására.

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

Ez szabályozza azokat biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak, például a vérnyomás értékek, a pulzusszám, a testhőmérséklet és a glükokortikoid hormonok szintje. A tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Az óraátállításnak hosszú távú egészségkárosító hatása tudományosan nem bizonyított, azonban okozhat kellemetlenségeket.

A Magyar Alvás Szövetség

az európai vélemény nyilvánítások kapcsán olyan nemzetközi és nemzeti állásfoglalások, javaslatok és intézkedések szükségességére is felhívja a figyelmet, mint a gyermekek és fiatalok kora reggeli kényszer ébresztése (bölcsődei, óvodai, iskolai korai műszakkezdés) káros hatásai, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzése, valamint a kora délutáni pihenés (a mediterrán országokban gyakorlatnak számító szieszta) életmódra gyakorolt egészségügyi következményeinek a kérdéskörei.

Nemzetközi elismerés

Az elmúlt évtizedben elért itthoni ténykedéseket a World Sleep Society kiemelkedőnek tartja, ezért elsőként kaptuk meg Kelet-Közép-Európából a Distinguished Activity Award elismerést. Kapcsolatunk a  65 országot összefogó világszervezettel aktív, a legutóbbi alvás világkonferencián, Prágában pedig intézményünk regionális koordinátori megbízást kapott a tevékenység nemzetközi kiterjesztésére,

közölte G. Németh György c. egyetemi docens, a World Sleep Day Hungary Programiroda igazgatója.

Szerinte az alvást mint nélkülözhetetlen élettani folyamatot egyre inkább erősítik a szaktudományok; a nemzetközi trendek a betegségek és zavarok gyógyításán túl a megelőzésre hívják fel a figyelmet, amely nélkülözhetetlen a mindennapi sikeres tevékenységekhez.

(forrás: MTI)

Megkezdődött a nyári időszámítás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük