December 4.-én és 5.-én NATO-Ukrajna-csúcstalálkozót tartanának Brüsszelben, de valószínűleg elmarad az esemény, mert a magyar kormány továbbra is blokkolja az ukrán integrációs törekvéseket.

A Népszava értesülése szerint 29 tagállam közül egyedül Magyarország az, amely ezen az állásponton van, a magyar kormány több mint egy éve tesz keresztbe bármilyen közös fórumnak Kijevvel a NATO-ban.

- Hirdetés -

A magyar álláspont oka az ukrán kisebbségi nyelvtörvény, amely Budapest szerint diszkriminatív módon sújtja az ukrajnai kisebbségek nyelvhasználatát. Kijevben arra hivatkoznak, hogy a törvény elsősorban arra irányul, hogy az érintettek az iskolai tanulmányaik végére tanuljanak meg ukránul, mert csak így tudnak részt venni az állam életében. Nem hivatalos formában ilyenkor ukrán részről persze azt is hozzáteszik, hogy a jogszabály amúgy is az orosz kisebbséget célozza. Ettől függetlenül tény, hogy az ukrán kormány máig nem teljesítette a júliusi EU-Ukrajna csúcson írásban tett vállalásait a törvény módosítására, annak hatályba léptetésének kitolására 2023-ig.

Mivel Ukrajnában jövő márciusban elnökválasztás lesz, amit parlamenti választások is követnek, a jelenlegi helyzet pedig kampányszempontból a magyar és az ukrán kormánynak is megfelel, egyelőre nem nagyon látszik az egyre élesedő politikai konfliktus vége.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Magyarellenes óriásplakátok Kárpátalján

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét