Az Orbán-kormány fúrta meg egy magyar cég nagy üzletét – beállt az orosz rivális mögé

A Ganz-csoport elnyert egy nagy egyiptomi munkát, de a magyar kormány közben úgy döntött, hogy megvonja tőlük az állami hitelt, és inkább az orosz riválisoknak adja. Az ügy téma volt Orbán és Putyin között is.

Komoly külföldi megbízás közelébe került egy magyar cég még 2016-ban. A gépgyártással foglalkozó Ganz-csoport egy konzorcium tagjaként megnyert egy olyan, több százmilliárd forint értékű egyiptomi tendert, amely 700 vasúti kocsi gyártásáról szólt.

A szerződést azonban végül mégsem kötötték meg. A Ganz ugyanis a magyar állam segítségével szerezte volna meg az üzletet, de az Orbán-kormány végül kihátrált mögülük, és helyettük egy orosz részvétellel felálló csoportot kezdett támogatni.

A történet kulcsszereplője az állami tulajdonú Eximbank, amely magyar cégek exporttevékenységéhez nyújt támogatást. A Ganz-féle konzorcium ennek a banknak a támogatásával indult az egyiptomi tenderen. A pályázatuk hiába nyerte el azonban az egyiptomiak tetszését, a magyar kormány időközben egy olyan csoport mögé állította be a 900 millió eurós (kb. 279 milliárd forintos) eximbankos hitelt, amelyben a Ganz helyét egy orosz cég foglalta el. A Ganz ezzel – egyelőre legalábbis – elbukta a munkát.

Ez a történet egy újabb megnyilvánulása volt annak, hogy az utóbbi években rendkívül szorossá vált a magyar és az orosz kormány viszonya.

A Ganz a korábbi beszámolóiban azt állította, hogy a magyar kormány akciója miatt nem tudtak szerződést kötni az egyiptomiakkal, és emiatt közel félmilliárdos veszteség érte őket. A vállalat jelenleg egy spanyol céggel összefogva próbálja újra helyzetbe hozni magát Egyiptomban. A Ganz csaknem száz éve van jelen Egyiptomban, és már az 1960-as években is szállítottak motorvonatokat a közel-keleti országba.

2016 februárjában Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélésén merült fel, hogy az orosz és a magyar cégek együttműködhetnének a tenderen. A Világgazdaság szerint a tárgyaláson arról volt szó, hogy erősebb lenne az ajánlat, ha a tenderen szintén induló orosz Transzmasholding összefogna a magyarokkal.

Ehhez az orosz céghez tartozó Metrovagonmas újította fel a 3-as metró szerelvényeit, amit számos kritika ért a felújított kocsik folyamatos üzemzavarai miatt.

A vasúti együttműködés tovább körvonalazódott, amikor 2016 márciusában az orosz ipari és kereskedelmi miniszter, Gyenyisz Manturov Budapestre érkezett. Az MTI szerint a miniszter Szijjártóval tárgyalt, de az RT nevű orosz tévé szerint Orbán is találkozott Manturovval.

A Ganz a magyar kormányt hibáztatja

Az egyiptomiak 2016-ban végül a Ganz konzorciumát hozták ki győztesként, amit a magyar vállalat üzleti beszámolójában is feltüntettek. Egy, a történéseket ismerő forrás szerint az eredményhirdetésen az egyiptomi vasút és több helyi minisztérium vezetésén kívül jelen voltak a magyar nagykövetség munkatársai és a Ganz helyi képviselete is.

Ez után következett volna a szerződéskötés, ez azonban már nem történt meg, ami az ügyet nyomon követő forrás szerint a magyar kormány hibája volt. „A kormánynak nem állt szándékában bevonni a Ganzot, az egészet át akarták játszani az oroszoknak” – mondta a forrás, hozzátéve, hogy a kormány ráadásul semmilyen magyarázatot nem adott a Ganznak, hogy miért akarták őket kihagyni a projektből.

A kudarc nagyon érzékenyen érintette a Ganzot, időközben ugyanis már elkezdték az üzemcsarnokok felszerelését is. Az egyiptomi megrendelés több évig biztosított volna munkát a nagy múltú, de a rendszerváltás után nehéz helyzetbe került cégcsoport számára.

Az Orbán-kormány közben egyre nyilvánvalóbban beállt az oroszok által vezetett konzorcium mögé.

2016 május végén Orbán Viktor Egyiptomba utazott egy hivatalos látogatásra. Egy, az egyiptomi tendert figyelemmel követő forrás szerint ez nem sokkal a Ganz tendergyőzelme után történt. A látogatásról szóló tudósítások azt emelték ki, hogy a magyar és az egyiptomi fél aláírt egy dokumentumot, amely arról szólt, hogy az Eximbank finanszírozná az Egyiptomba szánt vasúti kocsik gyártását. A beszámolók a Ganz szerepére nem tértek ki.

(Forrás: Direkt36)

Kapcsolódó:

A „putyini nyomulással” szemben az uniós egység leggyengébb láncszeme Magyarország

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük