Sokak és sokszor hivatkoztak már Georges-Louis Leclerc de Buffon francia természettudós 1753-as akadémiai székfoglalóján elhangzott beszédének részletére: a stílus maga az ember. Ha ezt elfogadjuk, mit gondoljunk Tarlós István főpolgármesterről, aki egyik politikai ellenfelét azzal fenyegette, hogy leveri a szemüvegét, mást tehetségtelennek minősített, egy újságírónak meg az értelmi képességeit vonta kétségbe? A történetet még folytatjuk.

„Ne ravaszkodj, mert leverem a szemüvegedet, és rá is ugrok!”

– utasította helyre Tarlós István III. kerületi polgármesterként Szénási Jánost az óbudai önkormányzat rendkívüli ülésén 2006 augusztusában.

Az akkor már főpolgármester-jelölt egy hangfelvétel szerint

többek között tuloknak és sunyinak titulálta az MDF-es politikust, és azt állította, hogy az MDF-ben magukat erotikusan exponáló férfimanökenek tevékenykednek.

„Nagyon szeretnék egy éles, élő, Demszky–Tarlós-vitát, ha a főpolgármester úr ezt elutasítja, és 16 év után Budapest főpolgármestere egy kerületi polgármesterrel (…) nem mer kiállni vitázni, kénytelen vagyok gyávának nevezni

– ezt nyilatkozta Tarlós 2006 szeptemberében. Azt is mondta, hogy „kezd komédiába fulladni” az általa kezdeményezett vitáról szóló vita. Most viszont maga nem hajlandó a másik fél, Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölttel vitázni, mert a vitáról való vitát méltatlannak és álságosnak tartja.

Tarlós 2011 júniusában a fővárosi közgyűlésben kijelentette:

az MSZP-s Horváth Csaba bizonyára gyerekkorától fogva kisebbségi komplexusban szenved. Közölte: Horváth Csaba azután, hogy egy ciklus után megbukott kerületi polgármesterként, nem töltötte ki a ciklusát főpolgármester-helyettesként és

„itt hagyta ezt a trágyadombot”,

lehetne szerényebb, s az általa felvetett kérdéseket – a Trafó, az Operettszínház és a Városliget egy részének állami tulajdonba adása kapcsán kifejtett aggályait – „neoprimitív ostobaságnak” nevezte.

„Ezt általában 90-es IQ felett meg szokták érteni. Hogy ön nem értette meg, az legfeljebb a kialvatlanságával hozható összefüggésbe”

– ilyen és ezekhez hasonló válaszokat adott 2012 októberében Tarlós István Kálmán Olga kérdéseire az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A többször visszatérő kérdés egyébként arra vonatkozott, miért szavazott egy költségvetési kérdésben a főpolgármester a Fidesz-frakcióval szemben, csakhogy Tarlós erre nem adott elfogadható magyarázatot. Viszont megsértődött, bár utóbb elnézést kért Kálmán Olgától, mint nőtől, de nem, mint riportertől.

Tarlós István szerint

„nem természetes és visszataszító” a Budapest Pride, és attól tart, hogy az

„nem méltó az Andrássy út történelmi környezetéhez”

– ezt 2015 júniusában nyilatkozta. Mint mondta, nem egészen érti, mire jó a felvonulás. Igaz, hozzátette, mindez kizárólag a személyes véleménye, de kérdéses, ezt tekinthetjük-e az „írói munkássága” részeként.

Tarlós István főpolgármester provokációnak minősítette

azt a szocialista kezdeményezést 2016 szeptemberében, amelyben egy közgyűlési vitanap lebonyolítását kérték az elmúlt tíz év visszásságainak kibeszélésére. A szocialista Horváth Csaba napirend előtti kezdeményezésére reagálva Tarlós kijelentette: személyes véleménye szerint Horváth a politikusoknak ahhoz a szűk rétegéhez tartozik, akik azt gondolják, hogy az ellenzék egyetlen dolga az „ostoba cirkuszok” tartása. Álláspontja: az ellenzéki képviselő ne akarjon olyan vitanapot rendezni, ahol megpróbálják összemosni

„a maguk disznóságait”

az utóbbi hat évben történtekkel.

„Én nem szeretem magát és nem is tartom tehetséges politikusnak”

– minősítette Tarlós Gy. Németh Erzsébetet 2017 februárjában. Akkor mellesleg az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséról vitatkoztak, de a főpolgármesternek ennek kapcsán is az jutott eszébe, hogy nem kedveli a DK-s ellenzéki képviselőt. De legalább annyival árnyalta a képet, hogy hozzátette:

„a magam részéről sosem gondoltam azt, és most sem feltételezem, hogy magának bármi törvénytelenségben személy szerint része lenne”.

Tarlós István a tavalyi fővárosi tüntetésekről meg úgy nyilatkozott,

nem érti, hogyan lehet a nagyrészt a rabszolgatörvény miatti demonstrációkat békésnek nevezni, hiszen feltehetően politikusok által felheccelt emberek randalíroztak az utcán, és „brutális, durva, keresztényellenes” megmozdulásaik, beszólásaik voltak.

„Én azt hiszem, hogy ez a paródiához elég, a buktatáshoz nevetségesen kevés”

– mondta. Mintha nem emlékezne rá, milyen is az, amikor a felheccelt tömeg 2006 őszén valóban brutális és durva módon lépett fel.

Forrás

1 hozzászólás

  1. KÖZÖNSÉGES PRIMITÍV MEGNYILVÁNULÁSOK.SOKSZOR CSODÁLKOZTAM,HOGY A KÖZGYŰLÉS TŰRI A KIROHANÁSAIT. NEM IS ÉRTEM EZT AZ EMBERT. SEMILYEN PÓDIUMRA NEM SZABADNA KIÁLLNIA

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét