Sorting by

×

Magyar György: „Börtönbiznisz”: ezen nem az ügyvédek szakítanak nagyot

Nagyjából százmilliárd forintot szánt a kormány a börtönök túlzsúfoltságának csökkentésére 2016 és 2019 között. Nemigen tudni, hogy ezzel a pénzzel mi történt, de a kabinet most újabb harmincmilliárdot irányzott elő arra, hogy szeptember végéig 1500 új férőhelyet létesítsenek. Négy esztendő alatt ez nem jött össze. De amennyiben ezt a mostani ígéretet komolyan vesszük, valaki átkozottul nagyot fog szakítani, ha hét hónap alatt képes tényleg másfélezerrel bővíti a fegyintézetek befogadóképességét.

Ha a Hír TV munkatársa nem kérdezi meg

a miniszterelnök január 9-i sajtótájékoztatóján, mit gondol Orbán Viktor például a gyöngyöspatai roma diákok szegregációja miatt megítélt kártérítés vagy a győri gyerekgyilkosság ügyében, talán nem tudjuk meg, hogy a kormányfőnek súlyos gondjai vannak a nemzetközi egyezményeket sértő, embertelen körülmények között fogvatartottak javára kiszabott kártalanításokkal is. A sajtótájékoztatón elhangzottak szó szerinti leirata a miniszterelnök.hu oldalon olvasható, de Orbánnak magától eszébe sem jutottak a gyönygyöspatai romák vagy a gyerekgyilkosok.

Orbán bezzeg keccsöl egész nap

Az úgynevezett „börtönbizniszt” pedig még a kormánypárti lakájtévé valószínűleg előre egyeztetett témák iránt érdeklődő riportere sem hozta szóba, hanem a kormányfő magától tért ki rá, hogy hová jutunk, ha – a romák mellett – elítélt bűnözőknek is fizetünk. Ez szerinte mélyen igazságtalan, csakhogy a börtönbüntetés a szabadságmegvonásról, és nem a rabok sanyargatásáról szól.

De mindebben semmi újdonság sincs,

s aki figyelemmel kísérte a történéseket, azt is tudja: a „migráncsok” és Soros helyett jöttek az „ingyenélő” romák – akik nem „keccsölnek” egész nap, mint azt teszi Orbán –, és újabb ügyeletes bűnbaknak kiáltották ki az ügyvédeket is, akik a hazugságok szerint százmilliókat nyúlnak le a kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát kimerítő körülmények között fogvatartottak javára megítélt pénzekből. Ez nem más, mint karaktergyilkossági kísérlet – alkalmatlan eszközzel és alkalmatlan tárgyon.

Azóta viszont a hamis állításokat folyamatosan mantrázzák fideszes politikusok,

és az összes efféle nyilatkozatnak bő terjedelemben helyt adó állami média, illetve a fideszhez közeli Közép-Európai Sajtó és Médialapítványba bevitt valamennyi „sajtótermék” is, amelyeket a tulajdonosaik ingyen (?) adtak át az alapítványnak. Ezek száma összességében nem sokkal marad el az ötszáztól, s e körbe tartozik valamennyi megyei napilaplap, a Lokál című ingyenes újság, a Magyar Nemzet, a Szabad Föld, a Hír TV, az Origo internetes portál, és ezek nagyjából lenyúlják az állami hirdetések szinte egészét. Nos ennyit a médiaszabadságról, meg a sokoldalú és pártatlan tájékoztatásról.

A miniszterelnök elfelejtette, mit írt alá?

A büntetés-végrehajtási intézetek férőhely-bővítéséhez szükséges források biztosításáról már 2016 márciusában született egy máig hatályos kormányhatározat. Abból egyértelműen kiderül, hogy a hatalom legalább öt éve tisztában van azzal, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság döntései alapján köteles intézkedéseket hozni a börtönök túlzsúfoltságának csökkentése érdekében.

A kormány a határozat szerint

„egyetért a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságát megszüntető férőhely-bővítési folyamat keretében a fogvatartottak európai norma szerinti elhelyezését biztosító büntetés-végrehajtási intézetek férőhely-bővítésével kapcsolatos fejlesztések megvalósítási ütemével annak érdekében, hogy Magyarország eleget tegyen az Emberi Jogok Európai Egyezménye 3. cikkében foglaltaknak”.

Akkor a nemzetgazdasági miniszternek előírták: mindezek megvalósítása érdekében 2016-ban 1,2 milliárd, 2017-ben harmincmilliárd, 2018-ban 51 milliárd, 2019-ben mintegy húszmilliárd forint rendelkezésre állásáról gondoskodjon.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.