Magyar György: Cirkusz az MTVA székházában: ez a jogállam újabb csődje

A biztonsági őr köteles a bűncselekményen vagy szabálysértésen tetten ért személyt elfogni, s őt haladéktalanul az ügyben eljárni jogosult hatóságnak átadni – ezt írja elő a hatályos jogszabály. Akkor milyen alapon dobtak ki ellenzéki képviselőket az MTVA székházából, akik parlamenti képviselőként jogszerűen tartózkodtak ott? Ha elkövettek valamit, a rendőrséget kellett volna hívni, ha meg nem, hozzájuk sem nyúlhattak volna.

Szabályosan kidobtak parlamenti képviselőket a biztonsági őrség tagjai

az MTVA székházából pár napja, ami azonban kérdések sorát veti fel. Vajon ki milyen jogsértést követett el, s az egyes cselekményeknek milyen büntetőjogi következménye lehet? – ezekre kellene az illetékes hatóságoknak korrekt választ adniuk, bár a tisztességes és pártatlan döntésre elég kevés a remény.

Így többre most mi sem vállalkozunk, minthogy számba vesszük, a hatályos rendelkezések alapján kinek mire volt felhatalmazása.

A parlamenti képviselőket

a képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít – derül ki az országgyűlési törvényből.
Az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni. Az ellenzéki politikusok pedig azért mentek be a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházába, hogy elérjék: a közmédia olvassa be az épület előtt tüntető emberek ötpontos petícióját. Ennek érdekében találkozni akartak az intézmény vezetőjével, aki mindössze annyit üzent, hogy nincs ideje találkozni az ellenzéki politikusokkal.

Ha valamit kérdezni akarnak, tegyék ezt írásban – reagált a megbízott vezérigazgató. Idézzük megint csak a hatályos szabályozást: ha

„a képviselő az Országgyűlés előtt beszámolásra kötelezett személytől a feladatkörébe tartozó olyan kérdéssel kapcsolatosan kér írásban tájékoztatást, amelyről a beszámolásra kötelezett személy törvény alapján az Országgyűlésnek beszámolni köteles, az Országgyűlés előtt beszámolásra köteles személy a tájékoztatást a kézhezvételt követő 15 napon belül, írásban adja meg”.

Az MTVA viszont nem ilyen szervezet,

mert a Médiatanácsnak tartozik beszámolási kötelezettséggel.

És akkor jöhet megint a 2. pont: az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni. Például azzal, hogy az adott szervezet illetékes vezetője szóba áll az ellenzéki politikusokkal. De erre nem volt ideje, pedig megelőzhette volna a balhét.
Utána meg következett a cirkusz: a képviselők jöttek-mentek a székházban, benyitogattak különböző ajtókon, próbáltak a biztonsági őröket megkerülve lépcsőkorláton felmászni, s állítólag zaklatták az alkalmazottakat, illetve az őröket is.

A folytatásban, egy igazi  és szomorú jogi delikatesz !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük