Magyar György: ha a hat politikai szervezet nem veszi komolyan az előválasztás folyamatát, mi, civilek akár ki is szállunk!

A hat ellenzéki párt lassan megszületett, de bölcs döntés alapján megállapodott abban, hogy egy előválasztás után nem indulnak egymással szemben az egyéni körzetekben, s lesz közös program, közös lista és közös miniszterelnök-jelölt – hangsúlyoztam az ATV Start című műsorában hétfő reggel, amelyben a Civil Választási Bizottság elnökeként kérdeztek.

A beszélgetés apropója az volt, hogy nincs egyezség az előválasztás részleteiről a hat ellenzéki párt között

(Egyebek mellett arról folyik a vita, hogy lehessen-e csak online szavazni, illetve kössék-e személyes megjelenéshez a részvételt.) Mi nem örülünk annak, ha a pártok ezzel kapcsolatos belső vitái a nyilvánosság elé kerülnek.

Nem dolgunk azonban, hogy helyettük döntsünk, mert a feladatunknak csak azt tekintjük, hogy biztosítsuk az előválasztás technikai feltételeit, illetve az eredmények megállapításának hitelességét.

Ám ha a hat politikai szervezet nem veszi komolyan ezt az egész folyamatot, mi, civilek akár ki is szállunk.

A jelenlegi helyzetben az ellenzéki együttműködésnek lehet reménye a Fidesz-kormány leváltására, ám ahhoz, hogy ezt a valódi esélyt – az emberek bizalmával visszaélve, álviták gerjesztésével – eljátsszák, nem akarunk asszisztálni.

Arra a kormányoldali felvetésre, hogy az előválasztás során az ellenzék is csak adatbázist kíván építeni, csak annyit mondhatok: mindenki magából indul ki. A mi javaslatunk ugyanis arról szól, hogy aki regisztrál – és abban nem akarok állást foglalni, hogy ehhez szükség van-e személyes jelenlétre –, adja meg a lakcímkártyája sorszámát, és ehhez a rendszer automatikusan generál egy azonosító kódot, majd törli az egyedi azonosításra alkalmas számot. Szavazni pedig az azonosító kód birtokában lehet, amit a voksok értékelésekor már nem lehet személyhez kötni. Ez biztosítja, hogy egy ember csak egyetlen voksot adhat le, ugyanakkor

ebből biztosan nem lesz Kubatov-lista.

És csak megismételtem: nem szabad álviták során az emberek bizalmával visszaélni,

a döntés lehetőségét elvenni, mert legyen minden körzetben előválasztás. A polgárok elég okosak ahhoz, hogy határozzanak az egyéni választókerületi ellenzéki jelöltek, illetve a miniszterelnök-jelöltek személyéről is. Ami nem kevésbé fontos:

akiket a többség támogat, azok mögé mindenkinek be kell állnia, amikor 2022 tavaszán élesben kell megválasztani az egyéni képviselőket, s élesben szavazunk a listákra is.

A teljes beszélgetést ezen a linken hallgathatják meg.

Forrás

 

előválasztás

One thought on “Magyar György: ha a hat politikai szervezet nem veszi komolyan az előválasztás folyamatát, mi, civilek akár ki is szállunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük