Magyar György Kétely-bizottsága – Állampolgári Számvevőszék

Magyar György és civilek egy csoportja szakértőkből álló bizottságot hozott létre, hogy az április 8-i csalásgyanúk nyomába eredve ellenőrizzék a választási jegyzőkönyveket. Rengeteg a bejelentés; szinte az ellenzéki pártoknak kétségeik vannak a voksolás tisztaságát illetően.
[mnky_ads id=”10551″]

Kétely-bizottság

Céljuk azonos több ellenzéki pártéval, vagyis az, hogy:

a választási jegyzőkönyvek alapján ellenőriznék a választás hivatalos végeredményét, hogy kiderítsék, történhettek-e csalások.

[mnky_ads id=”10552″]

Állampolgári Számvevőszék

Magyar György – aki az MSZP-Párbeszéd színeiben egyéni jelöltként indult Somogy megye 4-es választókerületében, de alulmaradt fideszes ellenfelével szemben – a Zoom.hu-nak azt mondta: meg akarják nyugtatni a kétkedőket, mert

„konkrét bizonyítékok nélkül egy demonstráció is csak üres felháborodásnak tűnhet (…)  több helyről érkeznek olyan jelzések az ország minden pontjáról hozzá is e-mailben, telefonon, személyesen, amelyek kételyeket ébresztenek a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségét jelentő hivatalos eredményt illetően.”

Egy demokráciában már az is probléma, ha az ellenőrzés hiány alkalmat teremt a csalásra, már csak ezért is indokolt lehet egy vizsgálat.

„Ha az Állami Számvevőszéknek joga van a választásokat ellenőrizni pénzügyi szempontból, akkor az állampolgároknak – akik adóforintjaikból maguk is finanszírozták a választás lebonyolítását és a pártok kampányához is hozzájárultak az állami kampánytámogatás révén – is joguk van ellenőrizni az eredményt, egyfajta Állampolgári Számvevőszékként” – mondta Magyar.

Kikérik a jegyzőkönyveket

A Kétely-bizottság megvárja a hétvégét, amikor a Nemzeti Választási Iroda a beérkezett külhoni szavazatokat is feldolgozva megállapítja a választás végleges eredményét, hétfőn pedig kikéri az ország mind a 10 620 szavazókörének jegyzőkönyveit: a pártlistás és az egyéni szavazatokat tartalmazó jegyzőkönyveket is. Ezeknek az adatait összesítik, és – Magyar szavai szerint –

„meglátjuk, ugyanaz az eredmény jön-e ki nekünk, mint az NVI-nek.”

(forrás: zoom.hu)
[mnky_ads id=”10553″]

Az Economist kérdez, Orbán egyszerű-agyúan válaszol….

Orbán: jelentős változások lesznek a kormányban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük