Magyar György: Koronavírus – össze-vissza beszél a kormány!

Az iskolákban a koronavírus-járvány miatt rendkívüli szünet nem rendelhető el – mondta ki egy szerdai kormányrendelet. Péntek reggel a miniszterelnök is még azt nyilatkozta, hogy a közoktatási intézményeket nem kell bezárni. Este viszont azt közölte, hogy hétfőtől a tanulók nem látogathatják az iskolákat, hanem jöhet a távoktatás. Lehet, hogy ez indokolt lépés, de a bejelentést péntek estére időzíteni a lehető legrosszabb megoldás volt.

A közoktatási intézményeket eddig azért nem zárták be

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli nyilatkozata szerint, mert a gyermekeket nem fertőzi meg a vírus, illetve az megbetegedés nélkül „megy át rajtuk”, s az idősek vannak inkább veszélyben. Ha bármi jelét látják, hogy ez megváltozna, új döntést hoznak. Az állami rádióban azt is mondta: ha bezárják az iskolákat, az a tanév végét jelenti, a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük.

Az élet elég gyorsan felülírta a miniszterelnök péntek reggeli szónoklatát,

mert ugyanazon a napon este a kormány Facebook-oldalán közzétett videójában már arról beszélt, hogy a koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoport állt fel, és az oktatási munkacsoport első javaslata nyomán hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket. Szóval néhány óra alatt valaminek bizonyára történnie kellett, ha a reggeli nyilatkozathoz képest estére mégis az a döntés született, hogy bezárnak az iskolák.

Bizonyos tekintetben érthető,

hogy egy szokatlan válsághelyzetben a kormány rövid időn belül egymásnak ellentmondó döntéseket hoz. Másfelől igencsak aggályos, ha a végrehajtó hatalom nem áll a helyzet magaslatán, mert ez súlyos kérdést vet fel: mennyiben bízhatunk a kabinet kompetenciájában?

Az egyetemeken érdekes módon már szerdán távoktatást rendeltek el, ami az oktatókat nem mentesíti a munkavégzés alól. Tehát nekik be kell menniük a munkahelyükre, ami elég abszurd, ha a diákokat kitiltották az intézményekből. Az újabb intézkedés értelmében az iskolaigazgatóknak szintén továbbra is be kell járniuk. De mindezen a hülyeségen most nagyvonalúan lépjünk túl.

Ennél érdekesebb kérdés,

hogy a szerdán megjelent kormányrendeletben vajon miért tartották fontosnak külön kiemelni:

„az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az oktatási hivatal nem rendelhet el”?

Vagyis egyenesen megtiltották az illetékeseknek, hogy szüneteltessék az általános és középiskolákban a tanítást.

Ezt péntek este a kormányfő üzenete – bár a jogszabály nyilván csak szombaton jelenik meg – felülírta. Ami lehet akár ésszerű döntés is, de gondoljunk bele: aki szerdán még úgy tudta, hogy a gyermekei a jövő héten is mehetnek iskolába, mit kezdhet pénteken ezzel a bejelentéssel?

Vajon mit csinálnak azok a szülők,

akiknek esetleg hét-nyolc éves gyermekeik vannak, és őket hétfőtől otthon magukra kellene hagyni? A tanároknak persze folytatniuk kell az oktatást, de digitális eszközökkel. És mi van, ha egy családnál nincs internet és számítógép?

Orbán természetesen mindenre gondol, és külön felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak, mert „a fiatalokat nem veszélyezteti a koronavírus-járvány. Szüleik, nagyszüleik viszont komoly bajba, akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek”. Ez így rendben is lenne, de „ha bezárják az iskolákat, az a tanév végét jelenti, a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük” – mondta a miniszterelnök. Ez a tanároknak pazar kilátás.

Ugyanakkor mire számíthatnak azok a szülők,

akik péntek este tudták meg, hogy a gyerekeket hétfőn nem vihetik iskolába? Lehet, hogy már a munkáltatójukat sem tudták felhívni, mert péntek délután bezárt a hivatal. Ha mégsem, akkor is leginkább a munkaadó jóindulatán múlik, hogy mit kezd ezzel a helyzettel. Kiad pár nap fizetett, esetleg fizetésnélküli szabadságot, netán a háziorvos írja ki valamelyik szülőt – nem feltétlenül szabályosan, mert erre csak a 12 évnél fiatalabb gyermek betegsége, és nem a közoktatás működésének felfüggesztése esetén van lehetőség – betegszabadságra?

További kérdés: mi lesz az önkormányzatok által fenntartott bölcsődék és óvodák kapcsán?

Ezeket is be kell zárni hétfőtől? Értelemszerűen igen – bár a miniszterelnök ezt a kérdést nyitva hagyta –, és akkor még több szülő kerül kényszerhelyzetbe, s valamiképpen nekik is meg kell oldaniuk a gyermekek felügyeletét.

A mindenre figyelő Orbánnak ezekre a kérdésekre szintén kellett volna valamilyen javaslattal szolgálnia. Vagy érjük be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ötletével: a nagyobb templomokban tartsanak minél több szentmisét. Vagy Kásler Miklós gondolata szerint tartsuk be a tízparancsolatot. Kár, hogy az osztrák szomszédaink egyebek mellett az istentiszteletek felfüggesztéséről is döntöttek. Miként másutt az iskolákat is korábban bezárták.

A veszélyhelyzet kihirdetése így további kérdéseket vet fel, hiszen annak részletszabályai – amint most kiderült – enyhén szólva hiányosak. De erről majd a következő bejegyzésünkben olvashatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük