Magyar György: Nem lehet itt sokáig trükközni, a volt macedón miniszterelnököt ki kell adni

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

A korrupció miatt elítélt volt macedón miniszterelnök kiadatását kérte Magyarországtól a macedón belügyminisztérium. Nikola Gruevski menedékjog iránti kérelmet nyújtott be nálunk, de ezzel sokra nem megy, mert a kiadatását a kormány köztörvényes bűncselekmény esetén akkor sem tagadhatja meg, ha a politikusnak nemzetközi védelmet biztosít, Macedónia ugyanis a hazai jog szerint biztonságos harmadik ország.

A menekültügyi hivatal budapesti központjában hallgatják meg

biztonsági okokból a börtönbüntetése elől menekülő volt macedón miniszterelnököt – derült ki kormányzati körök nyilatkozataiból. Magyar György ügyvéd szerint azonban a politikust a nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe kellett volna venni. De ha már ezt nem tették, miután érvényes úti okmányok nélkül lépett az ország területére, őt valamelyik tranzitzónához kellett volna kísérni, hogy ott nyújtsa be a menedékjog iránti kérelmét.

A macedón kormányfő, Zoran Zaev azt mondta, azt várják Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen olyan bűnözőt, aki országa állampolgárainak kárt okozott. Ehhez képest az elődje, Nikola Gruevski megszökött a korrupciós vádak miatt jogerősen kiszabott kétéves börtönbüntetés elől, és menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz – ezt a Miniszterelnökség is megerősítette.

Az üggyel kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés,

hogyan került Magyarországra a volt macedón kormányfő – hangsúlyozta Magyar György ügyvéd. Ha érvényes úti okmány nélkül érkezett – a macedón kabinet közleménye szerint pedig az útlevelét bevonták –, a hatóságoknak az általános szabályok szerint kellett volna eljárnia: az illegálisan az ország területére a déli határokon belépő idegeneket a határszakaszon felállított kerítéshez szállítják azzal, hogy várjon a sorára a határ túloldalán, és adja be a menedékkérelmét valamelyik tranzitzónában.

Azt persze nem tudni, hogy Nikola Gruevski rendelkezett-e valamilyen másik érvényes útlevéllel,

amelynek birtokában esetleg szabályosan lépett Magyarország területére. Ha így történt, a menedékjog iránti kérelmet valóban beterjeszthette akár Budapesten is. Más kérdés, hogy beadványa kedvező elbírálására elvileg esélye sincs, hiszen a magyar kormány visszatérően hangoztatja: mindenki abban a számára biztonságos országban forduljon menedékjogért, ahová első alkalommal belépett. A macedón politikus pedig például Szerbián, Horvátországon vagy Szlovénián át juthatott Magyarországra, s a hazai rendelkezések szerint ezek mindegyike biztonságos harmadik ország.

Kattintson a további okfejtésért….

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük