A fegyveres biztonsági őrség személyzete nem nyomozóhatóság, így a parlamenti képviselők mentelmi jogát sem sérthették meg – állítja Kövér László házelnök az MTVA székházában tavaly decemberben történt atrocitások kapcsán. Csak két dologról feledkezik meg: a parlamenti képviselő hivatalos személy, az őrnek pedig az általa védett létesítmény biztonságát veszélyeztető személyt a rendőrség megérkezéséig vissza kell tartania.

Mit NEM tehet a biztonsági őr

„Az MTVA biztonsági őrségének személyzete nem nyomozóhatóság tagja vagy más hivatalos személy, hanem munkaviszonyban vagy közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott alkalmazott, aki büntető- vagy szabálysértési eljárás lefolytatására nem jogosult. A biztonsági szolgálat által alkalmazott cselekmények ennek alapján nem minősülnek az Ogytv. 74. § (1) bekezdése hatálya alá tartozónak, így ebben az esetben a mentelmi jog megsértése fogalmilag kizárt” – ezt írta Kövér László házelnök a napokban Szél Bernadett független parlamenti képviselőnek az általa feltett kérdésre válaszul.

Igaza van, hiszen az országgyűlési törvény szerint a „képviselő ellen csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást, valamint – a mentelmi jogról az adott ügyre vonatkozó önkéntes lemondás hiányában – szabálysértési eljárást indítani vagy folytatni, továbbá büntető eljárásjogi kényszerintézkedést alkalmazni”. Ilyen eljárást pedig a fegyveres biztonsági őrség valóban nem folytathat.

„Fegyveres biztonsági őrséggel kell védeni az állam működése, illetőleg a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenységet, létesítményt, szállítmányt, ha a védelemre a Magyar Honvédség, a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerinti rendvédelmi szervek (…), illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jogszabállyal nem kötelezettek, de az őrzés a közbiztonság vagy a nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt”. E körbe tartozik egyebek mellett a lakosság alapvető szükségleteit biztosító infrastruktúra, például a közszolgálati rádió és televízió is.

Majd a zsaruk!

Az őr dolga viszont, hogy a védett létesítmény biztonságát sértő vagy veszélyeztető személyt felszólítsa a tevékenysége abbahagyására, az intézkedésének tettlegesen ellenszegülő, illetve „bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt” a rendőrség megérkezéséig visszatartsa. Szóval a fegyveres biztonsági őr valóban nem indíthat semmilyen hivatalos eljárást, mert az nem az ő dolga.

Viszont senkivel nem tehetik meg, hogy a védett objektumból a jogsértőt testi erőszak alkalmazásával kidobják. Ilyen esetben az őr köteles a felszólításának ellenszegülő embert visszatartani, s őt a rendőrségnek átadni. Hát itt a nagy baj: a képviselőket egyszerűen kihajították, miközben megfeledkeztek a fegyveres biztonsági őrségre vonatkozó törvény rendelkezéseiről.

Ebben különben szó sincs a mentelmi jogról, mert az őr számára teljesen közömbös, hogy parlamenti képviselő vagy bárki más fenyegeti-e jogsértő magatartásával a közérdekű üzem működését. Ráadásul a hatályos szabályozás szerint bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének tettenérésekor a képviselőt őrizetbe is lehet venni. Ehhez viszont kellett volna a rendőrség, de úgy fest, hogy a hatóság kötelező értesítését a biztonsági őrség elmulasztotta. A rosszabbik eset, hogy a rendőrség szándékosan maradt ki ebből a „buliól”, s most mossa kezeit.

A folytatásban: Kövér László nem mond igazat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét