Magyar György: mi nem így képzeltük el az előválasztást!

Vasárnap reggel várhatóan a legnagyobb rendben kezdődhetett meg az ellenzéki előválasztás második fordulója, ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintünk megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. Magam úgy véltem, hogy az egyéni ambíciók helyett a közös cél a NER leváltása, de erről mintha egyre kevesebb szó esett volna.

Október 10-én, vasárnap reggel várhatóan a legnagyobb rendben, technikai és más fennakadások nélkül indulhat el az ellenzéki előválasztás második fordulója – mondtam el az Indexnek szombaton a Civil Választási Bizottság elnökeként. Ebben a fordulóban már nem lesznek egyéni jelöltek, itt csak az állva maradt miniszterelnök-jelöltekre, Dobrev Klárára és Márki-Zay Péterre lehet szavazni. A második forduló jelen állás szerint október 16-án, szombaton ér véget.

A szavazólapokat már kinyomtatták,

így senki se lepődjön meg azon, hogy az íveken a DK-s Dobrev Klára és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatta Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergely neve is ott van. Ennek oka, hogy Karácsony – aki mögött az LMP, az MSZP és Párbeszéd állt –, pénteken jelentette be a visszalépési szándékát, és a továbbiakban Márki-Zay Pétert támogatja. Így nincs más megoldás, mint hogy egyenként kell törölni a nyomtatványokról a budapesti főpolgármestert. Az előválasztás hivatalos honlapján elérhetőek az egyes szavazópontok helyszínei és nyitvatartási időpontjai. Az Indexnek nyilatkozva hangsúlyoztam, hogy technikai problémákra, rendszerleállásra ezúttal valószínűleg azért sem kell számítani, mert a második előválasztási fordulót lebonyolító közreműködők számát, illetve az informatikai kapacitást is növeltük annyira, hogy a választási folyamat gyors és elegáns legyen. Kisebb zavar ugyan volt, de ezen sikerült gyorsan úrrá lenni.

Az első forduló kiemelkedő, nyolcszázalékos részvételi aránya után elégedett lennék azzal, ha most elérnénk az öt százalékot

De a korábbinál lehet magasabb, s alacsonyabb is a választói aktivitás. Ez a forduló ugyanis most izgalmasabb, hiszen csak két potenciális miniszterelnök-jelölt között lehet választani, így nagyobb a tét. Ugyanakkor a helyi jelöltek, akiket az első fordulóban kiválasztottak, már nem akkora lendülettel kampányolnak, s nem feltétlenül viszik el a sátrakhoz a választóikat.

Tehát Karácsony Gergely és a jobbikos Jakab Péter, illetve a momentumos Fekete-Győr András eddigi támogatói nem biztos, hogy elmennek szavazni, hiszen az ő jelöltjeik nincsenek többé versenyben, s Márki-Zay Péterre és/vagy Dobrev Klárára ezek után nem akarnak átszavazni. Egyelőre nemigen tudni – vélem én –, hogy Karácsony pénteki visszalépése milyen hatással lesz az előválasztási aktivitásra.

Magam elképzelhetőnek tartom, hogy a budapesti főpolgármester kiszállásának olyan üzenete lesz az ellenzéki szavazók egy részének, hogy minek a második körben elmenni előválasztani, mert az egyszerű, hétköznapi polgárok úgysem tudják befolyásolni az eseményeket, a közélet alakulásáról valójában továbbra is főleg a politikusok döntenek. Így jobban örültem volna annak, ha a második előválasztási fordulóban mindhárman megmérettetik magukat.

És amiről az Indexnek nem beszéltem:

nem tudom szó nélkül hagyni, ha most az előválasztás, mint az ellenzék 2010 óta legígéretesebb politikai innovációja hitelességét bárki aláássa. Magam is egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, ami megvalósulni látszott, de eszünkbe sem jutott, hogy homok kerülhet a gondosan kimunkált gépezetbe. A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli.

Az egyik szemem így sír, a másik nevet

Civilként, de a közéleti kérdések iránt fogékony értelmiségiként egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, és azt javasoltuk, hogy 2022 tavaszán az egyéni választókerületekben a Fidesz ellen – egy előválasztás alapján – csak egyetlen jelöltet indítsanak, és a lehetséges miniszterelnök-jelölt személyéről is a polgárok döntsenek hasonló módon. Az ötletünk végül megvalósult, ami jó hír. A 106 egyéni körzetben megvannak az indulók, és a személyüket az együttműködésben érintett hat párt tudomásul vette.

Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak.

Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk. Pedig a játékszabályok világosak voltak: a miniszterelnökjelölt-jelöltek kiválasztása kapcsán két fordulót tartanak, ha az első körben senki nem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát. A megállapodás szerint az a három politikus mehetett volna tovább, aki megkapja a voksok legalább 15 százalékát.

Ez a helyzet állt elő, hiszen Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nyert dobogós helyezést

Azt gondoltam, hogy a folyamat rendben megy tovább, és az egyezségnek megfelelően majd dönthetnek a polgárok, s kellő mérlegelés után határozhatnak arról, hogy kinek szavaznak bizalmat. Ami mellesleg nem jelent többet, mint azt, ki szerepelhet a közös ellenzéki lista első helyén – a szokásjog alapján őt tekinthetjük potenciális kormányfőnek –, hiszen a miniszterelnököt a parlament választja meg, és a köztársasági elnök nevezi ki. Az országgyűlésben pedig – ha az ellenzék győzne jövőre, és erről ne feledkezzünk meg – a Fidesz–KDNP-pártszövetséggel szemben hat frakció alakulhat.

Az utóbbi napok eseményeinek tükrében – bár a pártoktól független Civil Választási Bizottság vezetőjeként senki feje felett nem akarok pálcát törni – felvetődik bennem: az ígéretes hatpárti összefogást nem veszélyeztetik-e személyes ambíciók?

Karácsony visszalépése kétségkívül legitim döntés, mindazonáltal úgy vélem, szerencsésebb lett volna betartani az eredeti játékszabályokat, és a választók bölcsességében bízni, akik jutalmazni, de büntetni is tudnak.

Mi nem így képzeltük el az előválasztást, mert számunkra a közbeszéd jó értelemben vett tematizálása, a választók mozgósítása és a jelöltek legitimálása volt a legfontosabb cél.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

 

Magyar György: mi nem így képzeltük el az előválasztást!

3 thoughts on “Magyar György: mi nem így képzeltük el az előválasztást!

 • 2021.10.11 at 09:25
  Permalink

  Szerintem meg nem volt legitim karigeri dontese! Akkor lett volna az, hogyha azt mondta volna a valasztas masnapjan, hogy bocsi, gyerekek, de az egeszsegi allapotom megromlott, kaptam egy szivrohamot, vagy allando migren gyotor, – visszalepek! De nem ezt tette, hanem engedett – elegge gyavan – mzp zsarolasanak, bulbulszavu enekenek, meg annak, hogy kulonben is o sokkal alkalmasabb ennek a posztnak a betoltesere. AKKOR elfogadtak volna mind a 6 partban, hogy ez tortent, es karacsony visszalep, ilyen okokbol. De az, hogy egy hetig leall NYILVANOSAN civakodni, es mikozben egymassal huzakodnak a nyilvanossag elott, egyikuk sem felejt el minden alkalommal egy jot gyurcsanyozni, meg lekezelni Dobrevet, aki magasan megverte mindkettojuket – hat ez baromira nemtelen, kicsinyes es felesleges kakaskodas zolt! EZT nagyon nehezen fogjak nekik megbocsajtani es elfelejteni a valasztok – ez volt ugyanis az utolso, meg torvenyes lehetosege a 6 partnak a kozos fellepesre. Ha ez a ket “uriember” keptelen volt felmerni a dontesenek sulyat, akkor mindketten sulyos onismereti, onertekelesi problemakkal kuzdenek, es meg egy mentalisan eros kihivasokkal kuzdo emberre nincs szukseg az orszag elen – egy elmebajos bunozo mar szetlopta az orszagot! mzp-nek viselnie kell most majd annak a sulyat, hogyha kevesebb ember megy el a masodik fordulora, akkor az eredmenytelenseg teljes egeszeben az o lelken fog szaradni. (na meg egy kicsit a “puhafulu” karigerien is!)

 • 2021.10.11 at 09:56
  Permalink

  Szerinted ki ismeri jobban az előválasztás szabályait? Te, vagy a a Civil Választási Bizottság elnökeke?

 • 2021.10.11 at 10:49
  Permalink

  Mi a gond a személyes ambíciókkal? Ha valaki jelöltnek vállalkozott, igenis legyenek személyes ambíciói: akarjon nyerni, mert csak akkor változtathat ezen a lápvilág rendszeren. Szerintem KG sosem volt hatalomvágyó, és most tiszta helyzetet teremtett. Két pólus – két jelölt – utána közös fellépés a közös célok: választási győzelem, elszámoltatás, korrupció elleni fellépés, szociálisan érzékenyebb parlamenti többség, stb. reményében. És az első nap szavazatainak száma nem arra vall, hogy az emberek megundorodtak a politikától, az előválasztástól. Persze, lehet, hogy fideszesek is elmentek szavazni, de az előbb-utóbb kiderül, ha rászervezték őket, pár száz, de még ezer önkéntes troll sem számít, ha az ellenzékiek megint olyan aktívak lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.