Magyar sorozatgyilkosok nyomában – Két évszázad rémtettei

A sorozatgyilkosok rémisztő valósága a világ számos országában létezik, Magyarország sem kivétel ez alól. A 19. századtól napjainkig több hátborzongató és borzalmas sorozatgyilkos tombolt nálunk is.

Így indult

Az egyik legkorábbi ismert sorozatgyilkos Magyarországon Szemes János volt, Ő a 19. században nőket gyilkolt, miután házassági ígéretekkel csábította őket a házába. Ezután valamennyit megfojtotta és gyakran meg is csonkította a testüket. Végül elfogták és lefejezték.

Néhány a  20. század rémei közül

Az I. világháború idején kezdődött és közel húsz évig tartott a tiszazugi asszony gyilkosságsorozata. Az arzénnel gyilkoló nőknek, szinte bármely családtag, ismerős, például megunt férj, áldozatul eshetett. A gyilkosságsorozat elindítója, Fazekas Gyuláné már az eljárás elején öngyilkos lett és meghalt, igy a bűntársai alighanem olyan dolgokkal is megvádolták, amit nem ő követett el.

Nagyot ugorva az időben Finta Imre volt a következő figyelemreméltó sorozatgyilkos, aki az 1960-as és 1970-es években legalább nyolc prostituáltat ölt meg. A saját ruhájukkal fojtotta meg őket, majd a holttestüket sekély sírokba temette. Végül elfogták és életfogytiglani börtönre ítélték.

Pándy András lányával hat családtagját irtotta ki 1986–89 között Belgiumban. 2002-ben életfogytiglanit kapott. A férfi bűnlajstromán  a gyilkosságok mellett nem csak nemierőszak, de még lányával folytatott vérfertőző kapcsolat is szerepelt, ez utóbbit is erőszakkal érte el és tartotta fenn, amig lány, aki a gyilkosságokban is tettestársa volt, fel nem jelentette.

Balog Lajos a százhalombattai rém, elsőként feleségének húgát, M. Krisztinát ölte meg, majd H. Hajnalkával végzett. A következő két áldozata a százhalombattai erdőben kocogó M. Zsuzsanna és P. Adrienn lett. Balogh, miután meggyilkolta áldozatait, napokig visszajárt a helyszínre, hogy a halottak testét meggyalázza. Vallomásában hangsúlyozta, hogy semmi sem jelent számára akkora élményt, mint amikor valaki a keze között haldoklik, és azért kínozta sokáig az áldozatokat, mert nem akarta, hogy ez az élmény hamar véget érjen.

Bene László és Donászi Aladásr, a „skálás” gyilkosok: 1992. május 11-én Donászi és Bene megtámadták a Budai Skála áruház bevételét szállító taxit. Bene a Vak Bottyán utcában egy autóval elállta a pénzt szállító taxi útját, Donászi pedig a taxihoz lépett és szó nélkül főbe lőtte a pénzt  kísérő egyetemistát. Mindeközben Bene a taxi menekülő sofőrjét lőtte le, majd felnyalábolták a pénzeszsákokat és autón elmenekültek.

A pénzszállító diák belehalt a sérülésekbe, a taxi sofőrje súlyos sebesülésekkel, de túlélte a támadást.

1992. november 8-án Donászi és Bene Sárszentmihály külterületén a lövészetet gyakorolták,  közben azonban vadászok tűntek fel, akik azt hitték, hogy végre rábukkantak a környék vadállományát tizedelő orvvadászokra. Donásziék tűzpárbajba keveredtek a vadászokkal, mindkettőt agyonlőtték. A vadászgyilkosság néven a köztudatba került eset után a nyomozók a golyók vizsgálata közben  már tudták, hogy a győri rendőrgyilkosok (ezt a kettősgyilkosságot a győri vízműveknél  Donáci még egyedül követte el) és a skálás gyilkosok azonosak a sárszentmihályi támadókkal. A környéken élő büntetett előéletűek vizsgálatakor került képbe Bene László is.

Az 1994-es rajtaütéssel a rendőrség egy borzalmas gyilkosságsorozatot szakított meg méghozzá végleg. Bene még ma is börtönben van Donáci szintén a börtönben véget vetett az életének.

A teljesség igénye nélkül zárjuk is le az elmúlt évszázadot!

Így indult az új évezred

A Fekete Angyalként ismertté vált F. Tímea. A Nyírő Gyula kórház egykori ápolónője 2000 májusa és 2001 februárja között adott be injekciókat hét betegnek, ezzel – ahogy ő fogalmazott –

a halálba segítve őket.

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse