Magyar-szlovák csörte focipályán innen és túl

A hétfői Magyarország-Szlovákia labdarúgó Eb-selejtező hangulata nem volt éppen barátságos, a magyar “fekete sereg” válogatott szidalmakkal jutalmazta a szlovák szurkolókat.

Bőd Titanilla az ujszo.com riportere így számolt be a Groupama Arénában történtekről.

“A meccs előtt elmondták a szokásos szöveget, hogy a futballban nincs helye a rasszizmusnak, majd a Bagossy Brothers száma szólt a hangszórókból: „Nézd, ez az érzés más! Ugye te is akarod? Ez a rendbontás most olyan édes…”

A szlovák himnuszt rendkívül sportszerűtlen módon kifütyülte a közönség

“A vendégszektor szurkolását megköszönő szlovák csapatra a hazai drukkerek azt kiabálták: „Cigányok, cigányok”, miközben a másik oldalon a B közép a magyar válogatottnak a Himnuszt énekelte.”

Fotó: Somogyi Tibor/ujszo.com

Csütörtökön bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet a szlovák külügyminisztériumba

A szlovák külügyminisztérium az esettel kapcsolatban kiadott közleményében azt írta: elítéli azokat a szlovákellenes rigmusokat, amelyek a mérkőzés idején elhangzottak.

Rámutattak: a hasonló megnyilvánulások magukban hordozzák annak lehetőségét, hogy megzavarják a két ország közti kapcsolatokat. A szaktárca ezzel összefüggésben arra kérte a nagykövetet, hogy a magyar hivatalos szervek szenteljenek figyelmet ennek a jelenségnek a megelőzésére.

Szijjártó: eltúlzott és hisztérikus a szlovák diplomácia reagálása

Eltúlzottnak és hisztérikusnak nevezte a pozsonyi “külügyi bürokraták” reagálását a magyar-szlovák válogatott labdarúgó mérkőzésen történtekre az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hangsúlyozta: a mérkőzést Andrej Danko szlovák parlamenti elnökkel nézte végig, aki a lefújás után “tiszteletre méltó” interjút adott, az együttműködést, a hangulatot dicsérte. A miniszter úgy vélekedett, hogy a szlovák külügyi bürokratáknak a politikai vezetőkhöz hasonlóan azon kellene dolgozniuk, hogy a közép-európai együttműködés minél hatékonyabb és szorosabb legyen.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: számára fontos a sportszerűség és az ellenfél tisztelete, majd hozzátette:

“ha én minden egyes olyan eset után behívnám a szlovák nagykövetet a külügyminisztériumba, amikor egy sporteseményen szlovák szurkolók tiszteletlenül viselkednek magyar emberekkel, sportolókkal, a magyar nemzettel szemben, akkor a szlovák nagykövet állandóan ott lenne a minisztériumban”.

Embert barátjáról…

A Szijjártó által emlegetett szlovák parlamenti elnök nem éppen a visszafogottságáról híres. Ivan Dankónál csütörtökön szakadt el a cérna, amikor Igor Matovič (OĽaNO) egy Görögországba szóló egyirányú jegyet kívátn átadni a ház- és a Szlovák Nemzeti Párt elnökének.

Ezzel válaszolt Danko korábbi kijelentésére, mely szerint indokolatlan a spórolás, az adósságfékező törvény pedig szükségtelen, a hitelfelvétel jó opció az ország számára.

Miután Matovič átnyújtotta a borítékot, Danko egyre idegesebb lett, majd elszakadt a cérna:

Egyszerű hazug, mocskos buzi vagy

– mondta hangosan.

Forrás: MTI/ujszo.com

Szlovákia győzött a Groupama Arénában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük