Magyar szomorúság Genovában

Az egri és a szolnoki érintettek egyaránt csalódottan élték meg, hogy csapataik elveszítették a negyeddöntőt, és csupán az 5-8. helyért küzdhetnek tovább a Bajnokok Ligájában.

A magyar bajnoki ezüstérmes csapat,

amely tavaly a BL döntőjében találkozott a Juggal, a csütörtöki mérkőzésen rosszul kezdett: első emberelőnyét mindjárt elhibázta, viszont a Dubrovnik válaszképpen betalált. Csaknem öt perc lefutott már az első negyedből, amikor a szolnoki Milan Aleksic távoli lövésével sikerült az egyenlítés (1-1). Még messzebbről volt eredményes Bátori Bence, így 2-2-vel zárult a nyitó játékrész.

A második nyolc perc a szolnokiak szerb csapatkapitánya, Zivko Gocic bombagóljával indult, s Bátori ravasz pattintásával folytatódott, így 4-2-re ellépett a magyar együttes. Aztán 5-3 lehetett volna, de Aleksic kihagyta a büntetőt, a Jug pedig egyenlített (4-4).

A nagyszünetet követően újabb emberelőnyükből újabb gólt értek el a horvátok, ezzel visszavették a vezetést. Nem sokáig. Zalánki Gergő balkezesével egyenlített (5-5). A triplázó Bátori javított tovább az álláson, ám válasz is érkezett a Jugtól, így a csapatok 6-6-tal várhatták a befejező negyedet.

Az utolsó nyolc perc horvát góllal kezdődött,

majd percekig nem esett gól, mígnem Zalánki szemfüles lövéssel lepte meg az ellenfél kapusát (7-7). A horvátok begyötörték a nyolcadikat, majd a hajrában a kilencediket is emberelőnyből. A Szolnoknak ugyanakkor Zalánki révén már csak a szépítés jött össze, a vége 9-8-as vereség lett.

A szombatig tartó nyolcas döntő második napján, pénteken a Szolnok a nyitónap zárómeccsének vesztesével, azaz a két olasz gárda egyikével, vagy a Pro Reccóval, vagy a Bresciával csap össze az 5-8. helyért.

A csütörtöki meccsét a spanyol CNA Barcelonetával szemben elveszítő Eger is csak az alsóházban folytathatja, méghozzá a német Spandau 04 ellen, amely az első negyeddöntős párban kikapott a görög Olympiakosztól.

Férfi vízilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő:

Jug Dubrovnik (horvát)-Szolnoki Dózsa 9-8 (2-2, 2-2, 2-2, 3-2)
Gól: V. Rasovics 2, Garcia 2, Macan, Fatovic, Benic, Lozina, Loncar, ill. Bátori 3, Zalánki 3, Gocics, Alekszics.

Fotó: MVLSZ

Öt góllal nyert a Barceloneta

A magyar bajnoki bronzérmes görög légiósa, Angelosz Vlahopulosz révén hamar vezetéshez jutott, a nyitónegyed közepén viszont már a katalán csapat állt jobban. Mi több, a második negyed elején 3-1 volt a Barceloneta javára, amikor egyik szerb játékosa, Strahinja Rasovic góljával 3-2-re feljött az Eger, majd a duplázó Vlahopulosz 3-3-ra alakította az állást. A nagyszünetig még három találat esett, az utolsót – két másodperccel az ötperces pihenő előtt – Hosnyánszky Norbert lőtte (4-5).

A harmadik játékrészben azonban egyenlítés helyett megint kétgólosra nőtt a spanyol előny, sőt – mivel az Eger többször is hibázott – a negyed végén már 7-4-re vezetett a rivális. Az utolsó nyolc percben próbált közelebb zárkózni a magyar csapat, de kísérletei hiábavalónak bizonyultak, miközben a Barceloneta nyolcadszor, majd kilencedszer is betalált (9-4). Ezzel eldőlt a meccs, a vereség következtében pedig az Eger csak az 5-8. helyért folytathatja, méghozzá a német Spandau 04 ellen, amely az első negyeddöntős párban 6-5-re kikapott a görög Olympiakosztól.

CNA Barceloneta (spanyol) – ZF-Eger 9-4 (2-1, 3-3, 2-0, 2-0)
Gól: Vlachopoulos 2, Rasovics, Hosnyánszky, ill. Munarriz 4, Granados 2, Famera, Perrone, Vrlic.

Olympiakosz Pireusz (görög)–Spandau 04 Berlin (német) 6–5 (2–0, 1–1, 2–3, 1–1)
Gól:
Genidounias 3, Fountoulis, Gounas, Argyropoulos, ill. Dedovics 2, Juengling, Stamm, Kueppers.

Pro Recco (olasz)-Brescia (olasz) 8-8 (2-1, 2-0, 2-3, 2-4) – büntetőkkel 12-10
Gól: Ivovics 3, Molina, Bodegas, Echenique, Figari, Filipovics, ill. Muslim 3, Nora 2, Rizzo 2, Bertoli.

Csalódás

Finoman fogalmazva sem magyar örömtől volt hangos a Sciorba csütörtökön este… Leszegett fejű, meggyötört, rendkívül fáradt játékosok indultak az öltözőbe. És az edzők sem voltak különbek. Érthető. Mindenki őszintén bízott abban, hogy sikerrel veszik az első akadályt, sőt akár a továbbiakat is, így az, hogy az Eger és a Szolnok egyaránt az alsó ágon, az 5-8. helyért folytathatja, nem kis csalódás.

Az egriek súlyos, 9–4-es vereséget szenvedtek a spanyol Barcelonetától.

A parti után Dabrowski Norbert vezetőedző nem kertelt egy pillanatig sem, úgymond beleállt a válaszba: „Többet, sokkal többet vártam. Önkritikusan be kell vallani, már az első két negyedben az történt, amit az ellenfél akart, csak akkor pihentebbek voltunk. Ugyanakkor ha kihasználják már akkor a hibáinkat, hamarabb elléphettek volna tőlünk. Így utólag talán jobb is lett volna… Nem tudom… Nehéz mit mondani, mert a harmadik negyedben bevállaltunk olyan dolgokat, amit nem szabad, ami egyértelműen az ő malmukra hajtotta a vizet. Rettentő türelmesen játszottak, megérdemelték a győzelmet. Hogy mi az oka a mi teljesítményünknek? Azt hiszem, pontosan tudom, ám amikor nyer a csapatom, akkor sem feltétlen mondok el mindent, így most sem teszem… Ennyi volt ebben, nincs mit tenni. Viszont azt nem engedhetjük meg magunknak, hogy a hátralévő két mérkőzésen is így játszunk, tartozunk annyival a szurkolóinknak, a támogatóinknak, a vezetőinknek, hogy odategyük magunkat. Az ötödik helyet egy világversenyen általában az szerzi meg, aki a legjobban motivált, össze kell szedni magunkat mentálisan, mert vannak még feladataink!”

Kovács Gergőnek felvetettük,

a meglepetést talán nem a Barceloneta jelentette, hanem az egriek játéka – erre így reagált: „Sajnos ez pontosan így van, a saját teljesítményünk lepett meg bennünket… Végig az ellenfél akarata érvényesült, hiába volt egy darabig szoros a mérkőzés, akkor is ők domináltak. A végén ráadásul már minden bejött nekik, ez ilyenkor már papírforma. Hiába akadályoztuk meg a lefordulásaikat, pontosabban lőttek, és ami hihetetlen, közel kétszer annyiszor próbálkoztak, mint mi – így nem is lehetett esélyünk…”

A szolnoki csalódottság más volt.

Más, hiszen tipikus egygólos meccsen maradt alul a csapat a horvát Jug Dubrovnik ellen (8–9), ami bizony felettébb lélekromboló érzés lehet. Cseh Sándor nem is tagadta meg: „Az. Egygólos meccs volt, elveszítettük, ami miatt rettentő csalódott vagyok. A játékosok mindent megtettek, de ez mit sem ér, az ilyen meccset vagy megnyered, vagy elveszíted, s a kettő között óriási a különbség. Azok közé az edzők közé tartozom, akik nehezen viselik el a vereséget, friss ez még. Nem lehet mindig megmagyarázni, miért nyer vagy veszít a csapat, ez most ilyen. Az elmúlt hetekben óriásit küzdöttünk, s az a szerencse, ami az elmúlt években mellénk állt, most elpártolt tőlünk. Úgy látszik, ezt is meg kell élni. Le kell majd zárni ezt az időszakot is, és olyan kisebb-nagyobb célokat kitűzni a csapat elé, amelyekért újra el lehet majd kezdeni küzdeni.”

A Bijacnak három gólt is lövő Bátori Bence is nehéz szívvel nyilatkozott:

„Keresem a szavakat… Nagyon sajnálom, ami történt. Beleadtam apait-anyait, beleadott a csapat apait-anyait, látható, hullafáradt játékosok mennek az öltözőbe, de ez is kevés. Tudtuk, hogy ilyen meccs lesz, hiába vezet az egyik fél akár két góllal, úgy is az utolsó percben dől el minden. És így is lett. Talán ha picit szerencsésebbek vagyunk… De a szerencse tudjuk ki mellé áll… Szóval, nem egyszerű… Azért fáj nagyon, mert végig úgy éreztem belül, miénk lesz a döntő szó. A folytatás? Nem volt jellemző ránk, hogy összetörtünk, az ilyen vagy ehhez hasonló helyzetekben eddig mindig összefogott a csapat, ez most is így lesz – más kérdés, tényleg nagyon rossz érzés, hogy már csak az alsó ágon játszhatunk tovább…”

Június 8., péntek

Az 5-8. helyért

Spandau 04 Berlin–ZF-Eger, 16:00
AN Brescia–Szolnoki Dózsa, 17:30

Elődöntő

Olympiakosz Pireusz–CN Barceloneta, 19:00
Pro Recco–Jug Dubrovnik, 20:30

Június 9., szombat
A 7.helyért, 16:00
Az 5. helyért, 17:30
A 3. helyért, 19:00
Döntő, 20:30

Forrás: MTI/waterpolo.hu

Genovában megismétlődik a tavalyi finálé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük