A 2018-as választáshoz közeledve innen-onnan felhangzik a kétségbeesett fogadkozás: ha a Jobbik kormányzó erő lesz, végképp nincs tovább, innen elmegyünk. Márpedig a Jobbik elkeserítően erősnek tűnik, meghatározó erővé izmosodott.

Sötét árny: Fidesz- Jobbik koalíció

Nehéz olyan kombinációt elképzelni, ami a szélsőségesek nélküli kormányzáshoz vezet. Az elmúlt hetekben a demokratikus ellenzék és a jobbikosok kényszerű együttműködéséről vagy kölcsönös elutasításáról olvashatunk-hallhatunk közéleti vitákat – de ebben a nagy ködben azt sem lenne szabad elfelejteni, hogy van itt még egy igazán sötét árnyék: amennyiben úgy alakul a voksolás eredménye, hogy abszolút többségét elvesztené a Fidesz, semmi sem akadályozhatja meg, hogy összeálljon természetes szövetségesével, a Jobbikkal.

Orbántól és Vonától csak akkor szabadulhatnánk meg, ha a választók bölcsessége segítségével mindkettőjüket megvernék a demokraták. Nem kicsit, nagyon. Ez a kettős köztársaságpárti siker, Orbán és Vona együttes kudarca pedig sajnos nem valószínű.

Mit várhatunk attól az országtól, ahol Vona kormányrúdhoz érhet?

Érthető tehát, hogy komolyan elgondolkodunk: mit várhatunk egy olyan EU-tag országtól, amelyben Vona, Toroczkai, Dúró, Gyöngyösi és a többiek a kormányrúdhoz léphetnek? Lehet-e itt maradása bárkinek, aki családjáért, hazája jövőjéért aggódik? Nem az-e az egyetlen okos válasz, hogy induljunk nyugat felé, minél gyorsabban, mielőtt lehullana az újabb vasfüggöny?…

E sorok szerzője számára is fel van adva a lecke, a dilemma már régóta nyomaszt. Nem adhatom meg a választ mások helyett, de a kérdések rendszerezésével segíthetem a közös gondolkodást.

Valóban a jobbik hatalom a választóvonal, amin túl nincs tovább?

Egy kérdést tennék még fel rövid írásom végén, amely talán egész eddigi elemzésemet más fénybe helyezi: valóban a Jobbik további erősödése és hatalom közelébe kerülése lenne a választóvonal, amelyen túl nincs tovább?…

2010 óta a Fidesz folyamatosan és következetesen a szélsőségesek programja alapján rendezte be elnyomó rezsimjét. Magyarországot becsületes emberek számára elviselhetetlen, szégyenletes hellyé rondították. Mi, akik itt maradtunk, elviseltük az újabb és újabb botrányokat. Eltűrtük a köztársaság megsemmisítését. Nem védtük meg az újabb és újabb kipécézett, megkínzott, megnyomorított sorstársainkat – sem a meghurcolt egyéneket, sem egész csoportokat.

Maradtunk, tűrtünk, mindig megmagyaráztuk magunknak, miért nem megyünk még el innen. Márpedig, ha ez a Fidesz-rezsim még mindig nem túl szélsőséges számunkra, mivel magyarázzuk meg, hogy a Jobbik-rezsim már túlmegy majd minden határon?

Nincs már sok időnk, hogy ki-ki megkeresse a maga válaszait ezekre a kérdésekre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét