Sorting by

×

Magyarország a megmagyarázhatatlan vírusgödörben

Bár a környező országokban drasztikusan emelkednek a delta variáns okozta esetszámok, hazánkban ennek a nyomát sem tapasztalni. A megmagyarázhatatlan vírusgödör szindrómát igyekszik megfejteni a Népszava cikke.

Magyarország legendásan keveset tesztel

Miközben Európa-szerte szép lassan kúsznak fel a Covid-esetszámok – augusztus elején például Bulgáriában már egyik hétről a másikra megduplázódott, Koszovóban megháromszorozódott a delta variánssal fertőzöttek száma -, Magyarországon alig észrevehető a vírus jelenléte. A járványügyi hatóságok tartósan napi 80-90 új esetet regisztrálnak. Egyelőre a Népszava által megkérdezett járványügyi szakértők sem értik a jelenség okát. Volt aki azt mondta: meglehet, hogy még a fellángolás előtt állunk, miután jóval nagyobb az elszigeteltségünk, mint például az osztrák vagy cseh szomszédainké – kevesebb magyar is utazik és ide sem jön annyi turista. Szerinte egy másik opció, hogy a vírus terjedése valójában erőteljesebb, mint amit az adatok mutatnak. Magyarország legendásan keveset tesztel, e tekintetben lakosságarányosan csak Ukrajna, Szlovénia végez kevesebb ilyen vizsgálatot. A kevesebb teszttel pedig kevesebbet, és valószínűleg csak a súlyosabb eseteket lehet észlelni. A delta a fiatalabbak körében gyakran okoz enyhe lefolyású megbetegedést. Így aki némi lázat és egyéb náthaszerű tüneteket észlel, és egyébként kapott oltást, valószínűleg nem fordul orvoshoz és így nem regisztrálhatják az ő megbetegedését.

A szakember szerint egy harmadik magyarázat a helyzetre, hogy valamilyen magyar sajátosságról van szó. Tavaly épp ugyanez volt a helyzet, amikor augusztus huszadika előtt gyakorlatilag az országban egyetlen góc volt, Veszprém megyében. Ennek lehet az a magyarázata, hogy nyáron nálunk kevesebb a kontaktus, főként mindenki a családjával van. Hozzátette: az is lehet, hogy mind három oknak van szerepe a jelenlegi, viszonylag alacsony fertőzési számokban.

A mostani helyzetből semmiképpen nem következik, hogy megúszhatjuk a negyedik hullámot

Ezért, ha a kormányzat megkérdezte volna a járványügyi szakembereket, hogy mit ajánlanak az emberek védelmére, semmiképpen sem voksoltak volna tömegrendezvényre. Vagy ha az mégis elkerülhetetlenné válik, akkor föltétlenül a maszkviselést, a megfelelő fizikai távolság tartását ajánlották volna mindenkinek. Sőt nem lenne baj, ha már most a zárt terekben visszavenné mindenki a maszkot. Az augusztus huszadikai ünnepségek, a gólyatáborok, a nagyobb kiállítások és egyéb rendezvények után akár robbanásszerűen is fölerősödhet a vírus terjedése. Egyelőre nincs más út, mint az oltás, még azzal együtt is, hogy a vakcina nem véd meg a fertőzéstől. Ellenben segít elkerülni a súlyos megbetegedést.

Kapcsolódó

vírusgödör

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.08.17 - 11:19
  Közvetlen hivatkozás

  Ezr mar a standup-os Hadhazi Laszlo is megmondta: “Nem mesz el az orvoshoz, nem derul ki, hogy mi a bajod, tehat egeszseges vagy!” Ha nem mennek el tesztelni emberek, akkor ki sem derul a betegseg milyensege: hogy sima, vagy delta, vagy az eredeti alfa vagy beta varianssal van-e dolguk. orban megoldotta ezt egyszeruen – azzal ne is torodjon senki, hogy ebbe sokkal tobben fognak megbetegedni, mint az eddigiekbe, mert sokkal gyorsabban, masodpercek alatt is kepes terjedni, eleg csak elmenni egymas mellett ket embernek – nem kell hozza sem erintes, sem tusszoges, kohoges. nadehat a torpe csaszar mindent tud, sot, mindent jobban tud – es hat o igerte meg, hogy mindenkit meg fog gyogyitani! Hat varjatok a csodat!

  Válasz
 • 2021.08.17 - 15:58
  Közvetlen hivatkozás

  Megmagyarázom, hazudik, terel a kormány csak hogy azt tudja mondani, minden állam hülye és nem tudja kezelni a járványt kezdve Brüssellel, de mi magyarok mindenben a legjobbak vagyunk,,elmebeteg OV nak el is hiszik az IO null hivői

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.