Magyarország által Románia szívében elkövetett arrogancia

Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő magyarországi menedékjogi kérelmének ügye újabb jelzés, hogy Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai kérdésekben hajlandó Oroszország pártjára állni az Európai Unió ellenében – írta az EUObserver brüsszeli hírportál csütörtökön.

Ironikus történet

A cikk szerint az ügy nyomán ismét reflektorfénybe került Orbán Viktor, aki bevándorlásellenes politikájáról ismert, most mégis lehetővé tette az elítélt, Kreml-párti Gruevszki számára, hogy menedéket keressen Magyarországon.

Miután a korábbi macedón kormányfő érvényes útlevél nélkül, azaz illegálisan lépett be az országba, elméletileg a tranzitzónák valamelyikében kellene benyújtania a menekültstátusi iránti kérelmét – írták.

Brüsszeli hírlevelében a Politico is beszámolt röviden a történtekről, ironikusnak nevezve, hogy a hivatali visszaélés miatt hazájában kétéves börtönbüntetésre ítélt Gruevszki útlevél nélkül bejutott Magyarországra, miközben Orbán Viktor „a határok szigorú ellenőrzésének és a meglévő menedékjogi szabályok betartásának legfőbb szószólója az Európai Unióban”.

Magyarország kétes finanszírozásai

Több román napilap és blog számolt be arról, hogy Magyarország a román labdarúgó bajnokságban szereplő csapatokat finanszíroz. Az Evenimentul Zilei a Gazeta Sporturilor című sportújságra hivatkozva írta pénteken, hogy a magyar kormány a sportújság kérdéseire válaszolva elismerte: 1 milliárd forintot folyósított a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda csapatainak, hogy fejlesszék a sportinfrastruktúrát és a fociakadémiájukat. A cikk címe ezt „Magyarország által Románia szívében elkövetett arroganciának” nevezte.

Radu Tudor befolyásos újságíró és katonai elemző a blogján azt írta, hogy az ilyen kétes külföldi finanszírozások, amelyeket a sport, a kultúra vagy a gazdaság ürügyén tesz Magyarország, a háttérben hibridháborús mechanizmusokat rejt, figyelembe véve a magyar-orosz kapcsolatokat, valamint Oroszországnak Kelet-Európa és a Balkán ellen irányuló agresszióit, amelyek jelentősen rontották a térség biztonságát.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Nem jó lenni sumák macedón politikusnak – örizetbe veszik őket, mielőtt megszöknének

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük