Magyarország egyike Európa legkorruptabb országainak

A Transparency berlini központja 24. alkalommal készítette a Korrupciós Érzékelési Indexet, amely a világ 180 országát rangsorolja, és azt vizsgálja, hogy hol mekkora a korrupció.

A TI 12 szervezet felmérése és értékelése alapján készíti el minden évben a listát, a különböző szervezetek pedig szakértőket és üzletembereket kérdeznek meg, hogy ők hogy látják egy-egy országban a korrupciót az állami intézményrendszer, gazdaság és a társadalom fertőzöttsége alapján – írta a Magyar Narancs.

Erre hivatkozva hangzott el a Transparency International (TI) Magyarország kedd délelőtti konferenciáján, hogy:

„A szereplők beárazták a magyar korrupciót”.

A konferencián Ligeti Miklós, a szervezet magyarországi jogi vezetője azt mondta, hogy idén is azok az országok szerepelnek jól, amik eddig. Az élen Dánia, Új-Zéland, és Finnország szerepel, de a sereghajtók között sincs meglepetés. A lista legvégén Szomália, Szíria, Dél-Szudán, Jemen és Észak-Korea áll.

Ami azonban meglepő, hogy Magyarországnak sikerült javítani a tavalyi helyezéséhez képest:

idén a 64. helyen állunk, ami két helyezéssel jobb, mint 2017-ben, amikor a 66. helyet foglaltunk el. Ez azonban nem jelenti azt a Transparency szerint, hogy örülnünk kellene. Miközben világviszonylatban közepesen korrupt országnak számít, Magyarország továbbra is az Európai Unió egyik legkorruptabb állama, tavaly csak Görögország és Bulgária teljesített rosszabbul nálunk, ami Ligeti szerint azt jelenti, hogy lassan már nincs hová süllyedni az EU-n belül.

1, azaz egy pont…..

Magyarország 2018-ban 46-pontot szerzett a 100-ból, ez egy pont javulást eredményez 2017-hez képest, az ország a huszonhetedikről a huszonhatodik helyre jött fel, megelőzve Görögországot. Ezt azonban aligha foghatjuk fel sikernek, ugyanis a görögök 3 pontot rontottak a 2017-es felméréshez képest.

A kormány titkolja az ország korrupciós állapotáról szóló jelentést

A régiós vetélytársak közül egyedül Magyarország lett korruptabb 2012-óta.

Már Romániát is sikerült a közpénzek ellopásában megelőzni. Erre mondhatja a Fidesz: Magyarország, büszke, korrupt, balkáni ország!” lett, 2010-óta.

Valódi változást leginkább az hozhatna, ha valaki belebukna a korrupcióba, és ebből mások azt a következtetést vonnák le, hogy mégsem annyira kifizetődő Magyarországon korruptnak lenni. Tudjuk, erre nem sok esély van abban az országban, ahol Polt Péter, a Fidesz volt tagja, a legfőbb ügyész. Egy-két menthetetlen kishalat feláldoztak a “haza oltárán”, de azok, akik a nagy pénzeket zsebbe tehetik, védettek az igazságszolgáltatással szemben.

Fleck Zoltán jogász, az ELTE ÁJK tanszékvezetője szerint abban a kultúrában, ahol mindenre az a válasz, hogy „Soros”, nem lehet rendesen megbeszélni a közügyeket, nem lehet érdemileg a korrupcióról sem beszélni.

A jogász jól gondolta, a kormány szó szerint ezzel magyarázta a védhetetlent:

“Ez egy közismerten bevándorláspárti Soros-szervezet jelentése, Soros-kampányának és nyomásgyakorlásának a része. Mindenféle ürüggyel támadják Magyarországot, amiért a magyar emberek úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak.”

Polték miatt titkolják a korrupciót bíráló GRECO-jelentést

Ezt bármikor, bármire le lehet írni.

Hihetetlen, hogy annyira kilóg a lóláb, hogy jobban talán már nem is lehetne, mégis vannak – nem is kevesen–akik kiállnak Orbán mellett. Nálunk a korrupció úgymond jogszerűen történik. Erre mondta a rendszer egyik főideológusa Lánczy András: “amit korrupciónak neveznek,az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. Köznyelvre lefordítva: ha a NER része vagy, és visszaosztod amennyit kell, akkor szabadon lophatsz, menleveled van. És ezt nem Soros, hanem Orbán adja!

Ezek után érthető, hogy Orbán Viktor miért nem akarja, hogy Magyarország is tagja legyen az Európai Ügyészségnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük