“Magyarország fővárosa végre Felcsút lesz, (…) Orbángrádra vagy Viktorvárra, netán egyszerűen Orvánviktorra keresztelik…”

Magyarország miniszterelnöke kedden Kazahsztánba utazik, ahol április 25 és 28-a között hivatalos látogatást tesz. A frissen átnevezett kazah fővárosban Nurszultanban Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel és Askar Mamin miniszterelnökkel folytat megbeszélést és a tervek szerint találkozik természetesen Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével is – tudatta a közt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Mindez Konok Péter történész, publicista olvasatában:

Orbán Viktor kedden Kazahsztánba hivatalosutazik, ahol az ország fővárosában, Nurszultanban találkozik Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnökkel, a Nemzet Vezetőjével.
Nurszultan Nazarbajev úr 1962-ben lépett be a Kommunista Pártba, majd 1979-től 1984-ig a Kazah Kommunista Párt Központi Bizottságának a titkára volt. 1984-ben választották meg a Kazah Szovjet Szocialista Köztársaság miniszterelnökének, 1989-ben lett a Kazah Kommunista Párt elnöke. 1990-ben megválasztották a kazah parlament elnökének, majd 1991-ben az akkor függetlenedő állam köztársasági elnöke lett. 2010-ben a Nemzet Vezetőjének nevezte ki magát.

Bár az elnöki címről idén tavasszal lemondott, a vezetést megtartotta. (Ideiglenes elnök a szenátus addig elnöke lett, míg a szenátus elnöke az addigi miniszterelnök-helyettes, Dariga Nazarbajeva, Nurszultan Nazarbajev lánya.)

A főváros neve sem véletlen

A korábbi fővárost, Almatit Nurszultan elnök-vezérigazgató zsúfoltnak találta, ezért új fővárost nevezett ki, a pusztában fekvő Akmolát. Ennek azonban a neve – “fehér temető” – nem tetszett a Nagy Vezetőnek, ezért előbb praktikusan Asztanára (“főváros”), majd idén márciusban magától értetődően Nurszultanra nevezték át. (Talán, ha majd Magyarország fővárosa végre Felcsút lesz, azt is Orbángrádra vagy Viktorvárra, netán egyszerűen Orbánviktorra keresztelik.)

Szóval, van mit tanulmányoznia Orbán Viktornak, talán még ötleteket is kaphat.”

Forrás

Kapcsolódó

Orbán törökökkel ünnepelt alig néhány nappal a mohácsi vész évfordulója után

A megalázó kazahsztáni vereség margójára

Akiket nem tartott méltónak a magyar állam a menekült státuszra…..

Lendvai Ildikó: Nem minden az eredmény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük