Sorting by

×

Magyarország nem kapja olcsóbban az orosz gázt, nem épülhet LNG-terminál Komáromban

Számítások szerint úgy tűnik, hogy nem kedvezményt, hanem haladékot kapott Magyarország.

Vlagyimir Putyin állításával szemben Magyarország januárban nem a piaci ár ötödét, hanem pontosan a piaci árat fizette az orosz gázért – derítette ki a Népszava a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által most frissített, januári adatok alapján.

Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-i moszkvai „békemissziója” nyitányaként bejelentette: Magyarország a piaci árnál ötször (helyesebben: ötödéért, a szerk.) olcsóbban kapja tőlük a gázt.

Mindezt nem könnyű ellenőrizni, ugyanis ahogyan a Népszava felidézi: az új, kétoldalú magyar-orosz gázszerződés tavaly szeptemberi megkötésekor a felek titkosították a megállapodást, így az aktuális magyar tarifákat és annak kiszámítási képletét is.

A lap kutatása szerint a januárban a központi magyar gáznagykereskedő a KSH-nál terajoule-ban megadott gázmennyiségből kiindulva szinte fillérre az irányadó, ttf nevű holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizethetett a gázért. A lehetséges becslési pontatlanságok ellenére a Népszava szerint bizton állítható, hogy

Putyin februárban valótlanságot állított

Hozzáteszik: májustól decemberig még nőtt az olló Magyarország orosz gázára és az irányadó tőzsde között, a mi javunkra. Egész odáig, hogy decemberben a különbség meghaladta az ötven százalékot, ennél többre azonban sosem rúgott.

Míg 2021 áprilisa előtt az oroszok a tőzsdei árnál többet kértek Magyarországtól a gázért, azt követően az arány megfordult. A lap szerint furán hat, hogy januárban tarifánk gyakorlatilag visszaemelkedett a tőzsdei szintre. Számításaik szerint két hónapos elcsúsztatással Magyarország orosz gáztarifájának íve már szinte résmentesen követi a holland tőzsdei árat.

Így valószínűsíthető, hogy

az orosz fél nem kedvezménnyel, csupán két hónap haladékkal vasalja be tőlünk a tőzsdei árat.

Litvánia bejelentette, hogy felhagyott az orosz gáz importjával

Litvánia bejelentette, hogy az ország április 1-je óta egyáltalán nem importál gázt Oroszországból – írta meg az ország energiaügyi minisztériumának szombati közlése alapján a Telex.

Az ország gázellátását cseppfolyósított földgázzal oldják meg, az ottani terminált üzemeltető Klaipedos Nafta közlése alapján havonta három szállítmány érkezik majd Klaipėdába, ami a tervek szerint ki is elégíti majd az ottani igényeket. Ha extra gázra lesz szükség, Lettország és Lengyelország felől oldják majd meg a beszerzést.

Dainius Kreivys energiaügyi miniszter rámutatott: Litvánia az első olyan, Gazprom által kiszolgált uniós ország, amely függetlenné tudott válni az orosz gáztól. Ezt a kitartó energiapolitikának és a jókor meghozott infrastrukturális döntéseknek köszönhetik, mondta.

Nem épülhet LNG-terminál Komáromban

Uniós támogatásból a szlovák kormány egy LNG-terminál megépítését tervezi a Dunán.

A hírrel kapcsolatban az elmúlt napokban egy szlovák kereskedelmi csatorna riportjában tévesen elhangzott az az információ is, hogy Pozsony mellett Komáromban is megépül egy cseppfolyós gáz tárolására alkalmas állomás.

Egy helyi polgári társulás azonnal petíciót indított, hogy megakadályozza a terminál telepítését a városban, ám kiderült, teljesen okafogyott a tiltakozás, mivel

egy ilyen beruházást Komárom területrendezési terve nem engedélyez, ráadásul a Közkikötő Rt. (Verejné prístavy, a.s.) sem ide tervezi a terminál megépítését, hanem Pozsonyba

– derült ki a Komárom polgármestere által tartott sajtótájékoztatón, amelyen Keszegh Béla ismertette a város álláspontját.

A polgármester hozzátette, mivel a komáromi kikötő nem tartozik a városhoz, ezért kikérte az azt tulajdonló részvénytársaság álláspontját is. Ács Zoltán, a Közkikötő vezérigazgatója hivatalos levélben válaszolt az LNG-terminál kiépítésével kapcsolatos megkeresésére.

A” Közkikötő nem tervezi LNG-terminál telepítését a komáromi kikötőbe. Jelenleg uniós források felhasználásával a pozsonyi teherkikötőbe tervezünk egy ilyen állomást, pillanatnyilag a környezeti hatástanulmányokat végzik.”

Forrás: Infostart.hu/Felvidek.ma/RTL.hu/Telex.hu

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Magyarország nem kapja olcsóbban az orosz gázt, nem épülhet LNG-terminál Komáromban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.