Házkutatást tartott Magyarországon az Európai Ügyészség

Öt országban, köztük itthon tartott házkutatásokat az Európai Ügyészség nemzetközi áfacsalás miatt. Egy 14 millió eurót, azaz mintegy ötmilliárd forintot meghaladó értékű, nemzetközi áfacsalás felderítését célozta a Németországban, Hollandiában, Szlovákiában, Bulgáriában és Magyarországon tartott házkutatás.

Hónapok helyett csak hetek

A közlemény Marcus Paintingert, az ügyészség müncheni delegáltját idézte, aki szerint az Ügyészség nélkül hónapokig tartott volna a művelet lebonyolítása, így azonban hetek alatt sikerült – számolt be az MTI.

Az  ügyészség június 1-jén kezdte meg működését. Feladata az uniós költségvetés terhére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatása. Az új uniós szerv bármely más olyan jogellenes tevékenységet is kivizsgálhat és vádhatósági eljárás alá vonhat, amely „elválaszthatatlanul összekapcsolódik” az uniós költségvetés elleni bűncselekményekkel.

Az Európai Ügyészség a nyomozásait és a vádhatósági eljárásait az Európai Bizottságtól, más uniós intézményektől és szervektől, valamint a tagállamoktól függetlenül folytatja. Más uniós szervekkel és ügynökséggel együttműködve, azok munkáját kiegészítve tevékenykedik.

Az Európai Unió tagországai közül 22 csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Magyarország nem vesz részt az együttműködésben.

Miért is a nem?

„Az Európai Unió megelégelte, hogy lopják az uniós forrásokat, ennek a jogállami mechanizmus elfogadásával vége. A Fidesz nevetséges indokokkal hárította eddig az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, miközben a napnál világosabb, hogy mi a valódi ok: csak a tolvaj húzza szemébe a sapkát, ha rendőrt lát az utca túloldalán.” (Csak a tolvaj húzza szemébe a sapkát, ha rendőrt lát az utca túloldalán, avagy miért fél a Fidesz az Európai Ügyészségtől?)

 

Európai Ügyészség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük