Mai álhírünk: az ellenzék fél évvel hosszabbít

A kormány pénteken, a Magyar Közlönyben megjelent rendelete újabb fél évvel, szeptemberig hosszabbította meg a három éve elrendelt bevándorlási válsághelyzetet. A krízis nyomait egyáltalán nem lelő ellenzék ugyancsak szeptemberig toldja meg a kormány aggasztó állapota miatti válsághelyzetet.

A hvg.hu így összegzi a friss kormányrendelettel kapcsolatos jogi tudnivalókat:

„A menedékjogról szóló törvény szerint ilyen (kormányzati) intézkedés akkor rendelhető el, ha „a Magyarországra érkező elismerést kérők száma egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt vagy egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja”,

továbbá ha

„a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma – a külföldiek ellátásában közreműködő személyeket nem számítva – egy hónap átlagában a napi ezer főt, két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt vagy egy hét átlagában a napi ezerhatszáz főt meghaladja”.

Okot adhat a válsághelyzet elrendelésére az is, ha

„bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki”,

amely a határvonal védelmét vagy valamely magyarországi település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti,

„különösen, ha e területen, illetve az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el”.

A hírekből megállapíthatóan jelenleg semmi ilyesmi nem történik,

az érkezők száma meg sem közelíti a törvényben szereplőt, a kormány mégis ennek a jogszabálynak a felhatalmazására hivatkozva adta ki az új rendeletet.”

Amennyiben egyáltalán nincs itt semmiféle bevándorlási válság,

s Orbanisztán kormánya az adatokkal igazolható tények helyett valamiféle feltételezésre, netán fake newsra alapozva mégis válsághelyzetet vizionál s hirdet illetve hosszabbít meg, abból az a sajnálatos következés vonható le, hogy a gebinet

  • 1 -tán pszichedelikus hallucináció áldozata és/vagy
  • 2 -konteós, paranoiás rémlátomások gyötrik és/vagy
  • 3 -pánikba esett és ezzel országos pánikot kelt.

E három eset bármelyike önmagában is minden kétséget kizáróan komoly válságot jelez

A kombinációk még inkább. Ezért az orbanisztáni ellenzék – pártszimpátiájától függetlenül egységesen – kénytelen meghosszabbítani a kormány aggasztó állapota miatti válsághelyzetet.

Mivel a Magyar Közlöny nem áll a rendelkezésére és sem a közszolgálati, sem a csókosi kézben lévő – együtt óriási túlsúlyban lévő – kormánypárti média nem mutat hajlandóságot az ellenzék állásfoglalásainak, köztük az iméntieknek a közlésére,

Orbanisztán ellenzéke ezúton jelenti be a jellemzően belpolitikai, ám már nemzetközi eszkalációval is fenyegető krízis miatt a válsághelyzet meghosszabbítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük