Újra utcára mennek az Akadémia függetlenségért. Az Akadémia Dolgozók Fóruma második tüntetését tartja a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségért, a kutatóhálózatok egyben és megmaradásáért.


Mint a szervezők írják:

„Palkovics miniszter azzal zsarolta meg a Magyar Tudományos Akadémia vezetőségét, hogy erővel veszi el a kutatóhálózatát, ha arról nem mond le önként.  A miniszter eljárása méltatlan, a megfogalmazott diktátum pedig elfogadhatatlan. Zsarolással nem lehet kikényszeríteni a Magyar Tudományos Akadémia átalakítását. ”

A tüntetők az Akadémia előtt gyülekeznek délután 2-kor, majd 5 órára a Lánchídon át az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz vonulnak a Fő utcába.

ÉLŐ: Tüntetnek az MTA-nál

Gepostet von atv.hu am Donnerstag, 21. März 2019

Az ATV.hu-n jelent meg Csuhaj Ildikó főmunkatárs interjúja Palkovics László Innovációs- és Technológiai miniszterrel, melyben Palkovics hosszasan és részletesen fejti ki, miért is lesz jobb a kormány szerint mindenkinek, ha átalakítják az MTA működését.

Valamint bejelentette,

a kutatók még egy darabig továbbra is megkapják a fizetésüket, az akadémiai törvény módosítását pedig csak szeptemberben nyújtják be, amennyiben májusban nem tudnak megállapodni az akadémiával

A miniszter többször is hivatkozik az interjúban német vállalati közegben szerzett tapasztalataira, melynek kapcsán nem az merül fel a beszélgetés során, hogy a német ipar érdekeit szolgálná miniszterként és az akadémia átalakítása valójában a piaci szereplőknek fog kedvezni, hanem az ott elsajátított tárgyalási kultúrája.

Palkovics azt is tagadta, hogy zsarolná Lovász Lászlót, az akadémia elnökét a tárgyalásokon – aki korábban maga sugalmazta ezt egy levelében – miközben az MTA finanszírozása az ő minisztériumán múlik, és gyakorlatilag bármikor elő tud idézni olyan helyzetet, melyben a forráshiány az akadémia működését veszélyeztetné.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét