Majd szombaton kiderül, mi lesz Budapest sorsa…

Ma sem úsztuk meg Orbán Viktor szokásos péntek reggeli “szózatát”. A magyar miniszterelnök “békeidőben” ritkábban tette tiszteletét a közmédiában, ám a koronavírus megjelenése óta a kormányfő beleszeretett a hangjába és a Kossuth Rádióba. A kamerákat már nem annyira szereti Orbán.

Lássuk Nagy Katalinnal mit hoztak össze május 15-én

A műsorvezető, közszolga rögtön “belecsapott a lecsóba”: “Nyugvószakaszba érkezett a járvány – jelentette ki tegnap az országos tiszti főorvos. Kevesebb az új fertőzött és kevesebb az áldozat. Köszöntöm a stúdióban Orbán Viktor miniszterelnököt!”

A riporter ezzel a lendülettel folytatja

Csütörtökön délután három óráig kérték a fővárosi polgármesterek és a főpolgármester véleményét arról, hogy vajon elkezdődhet az enyhítés a fővárosban vagy sem. Megérkeztek-e a javaslatok?

“Valóban kértünk tőlük véleményt – jó reggelt kívánok! –, ennek az az oka, hogy most már többen gyógyulnak meg, mint ahányan megbetegednek, vagyis a fertőzöttek száma csökken. Vannak országok, ahol ilyenkor már örömtüzeket gyújtanak, én csak annyit mondok, hogy az élet újraindításának a feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba. A védekezést térben tagolnunk kell, ugye, két héttel ezelőtt vidéken már enyhíteni tudtunk a korlátozásokon, most úgy látjuk, hogy Pest megye is a vidék sorsára juthat, ha így fogalmazhatok. A nagy kérdés Budapest. Budapest nemcsak azért nagy kérdés, mert itt fertőződtek meg a legtöbben, és itt halnak meg a legtöbben – bár ez is fontos dolog –, hanem mert óriási a népsűrűség, és a rossz döntések korrigálásának a lehetősége itt a legnehezebb.”

Orbán a továbbiakban elméleti fejtegetésbe kezd, miszerint, ha egy faluban vagy kisvárosban mégis elszabadul a koronavírus, akkor azt körül lehet keríteni, ám sajnos Budapest már nagy falat. Utána a fővárost metropolisznak titulálja, ami mégis csak túlzás…

Majd szombaton kiderül, mi lesz Budapest sorsa

“Az operatív törzs véleményét ismerem, a polgármesterek urak és asszonyok véleményét is megismerhettem. Szombat délelőtt még szeretnék futni egy kört a kormányon kívüli szakemberekkel. A kormányon belüliekét értelemszerűen percre pontosan ismeri az ember, de szombat délelőttre hívtam meg azokat a tanácsadókat, szakembereket, virológusokat, orvosokat, professzorokat, akiknek a véleményét még mankóként szeretném használni. Ők szombat reggel jönnek hozzám, a véleményüket utána megismertetem az operatív törzzsel, és az azt jelenti, hogy szombat kora délután születik majd döntés.”

Az oktatásra vonatkozó kérdés elől Orbán igyekezett kislisszolni

“…a játszótereket most vidéken kinyitjuk, tehát azt gondolom, hogy a szülők a gyerekeket ki tudják vinni a játszóterekre, ez már nagy segítség az asszonyoknak. Én úgy látom, hogy az ügyeletet a bölcsődékben és az óvodákban alakítanunk kell, mert most az a helyzet, hogyha be akarják adni az asszonyok a gyerekeket az óvodákba és a bölcsődékbe, akkor kijelölt óvodákba és bölcsődékbe kell őket vinni, nem pedig a megszokott helyre, vagy ha a megszokott helyre, akkor nem a megszokott dadus vagy óvónő kezei közé kell adni őket, ezért mindenki óvatos. Tehát az lenne a jó, de itt azért vagyok óvatos, mert ezek az intézmények, különösen az óvodák az önkormányzatokhoz tartoznak, és ez az ő döntési felelősségük, tehát ezt nem vehetjük el tőlük, tehát ezért az lenne jó, hogyha mindenki oda vihetné beadni a gyerekét, ha így gondolja, ahová egyébként óvodába és bölcsődébe szokta vinni.”

Készenlétre van szükség

“Ezután következik csak szerintem az iskola, ott is először az alsó tagozat, aztán a felső tagozat és aztán a középiskola, de szerintem amíg az óvodák és a bölcsődék dolga nincsen rendben, addig nem ugorhatunk át fölöttük, és kezdhetjük ezt az iskolákkal. Tehát ha megoldottuk a bölcsődét, óvodát, akkor jöhetnek az iskolák, hogy ez idén sorra kerül-e még, erre ma élő ember választ adni nem tud. A helyzet néhány nap alatt is megváltozhat, itt inkább döntésképességet kérek mindenkitől, tehát hogy legyünk képesek arra, hogy ha kell, akkor egy-két napon belül is álláspontot tudjunk kialakítani.”

De még maradjunk akkor a vidéki döntéseknél

“Tehát jövő héten már a vidéki vendéglátó üzleteknek a belső részeiben is lehet tartózkodni, de a védőtávolságot kötelező lesz betartani, június 1-jétől 200 főnél kisebb létszámmal lehet már esküvőt tartani, és a szállodák és a panziók is fogadhatnak majd vendégeket. Tehát úgy kell elképzelnünk, hogy Budapest lényegében kéthetes késéssel követi majd a vidéki változásokat, tehát ami vidéken megtörténik, az körülbelül két héttel később történhet meg Budapesten.”

És akkor Orbán elérkezettnek látta, hogy élő adásban sértegesse a főpolgármestert

“De még egyszer itt szeretném aláhúzni minden gazdasági megfontolást megelőzően, hogyha mindenki felelősen viselkedik, akkor tudunk áttérni a védekezés második szakaszára. Ez a polgármesterekre is igaz, meg a főpolgármester úrra is igaz, mert az idősotthonok működtetésével mégiscsak óriási felelősség nyomja a vállát. Nincs könnyű helyzetben. Ön is ismeri ezt a típust, tehát vannak a valahogy születetten elméleti emberek, és vannak a születetten gyakorlati emberek. Hogy is fejezzem ki magam? Tehát ha egy ilyen ember benősül a családba, akkor biztos lehetsz abban, hogy neked kell majd átmenned, hogy összeszereld a bútort, amit vásároltak. Vagy – hogy a vidékiek is értsék, hogy miről beszélek, tehát – ha disznóvágás van, ez a típus a vacsorára jön, de ezt senki sem bánja, mert legalább nincs láb alatt, amíg a többiek dolgoznak. Tehát az elméleti emberek kiváló tanulmányokat írnak, a főpolgármester úr is kiváló tanulmányt fog írni a Pesti úti idősotthonban történt fertőzésekről, kétség sincs e felől, de meghalt közben több mint 40 ember. Tehát ha, mondjuk, Tarlós István-típusú ember a polgármester, az odamegy, beleáll, kézbe veszi a védekezést, és rendet tesz. “

Erre már nem lehet mit mondani. Mi lett volna, ha… Drága miniszterelnök úr egy vasat sem kapott volna Ön és a pártja 1989-ben egy bizonyos Soros Györgytől. Ugye!?

“A fővárosban a Kúria nem tudja, hogy mi történik itt, lent”

Kérdés: Gyöngyöspatáról, a kifizetésekről hozott ítéletet, döntést a Kúria, és azt mondta, hogy ki kell fizetni ezt a 100 millió forintot. Most itt van megint egy olyan helyzet, hogy ez a bizonyos szegregáció 2004 és 2011 között állt fönn, tehát jó részében egy előző kormányzat, egy szociálliberális kormányzat ideje alatt történt. Akkor ugyan nem kértek érte kártérítést, csak valamiért most vált fontossá, egy polgári kormányzat idején. Nyilván ennek másik oldala is van, mert vajon a békét meghozza-e ez a döntés Gyöngyöspatára?

“Valóban így van, hogy az érintett időszak nagyobb részt az előző kormány mandátumára esett, de ennek most nem tulajdonítok jelentőséget, mert az ügy fontosabb ennél, mármint hogy melyik kormányhoz porciózzuk a felelősséget, és elvi természetű, tehát független attól, hogy milyen kormánya van Magyarországnak. Ezt a kérdést elvi alapon kell megközelíteni. S nagyon egyszerűen én úgy közelítem meg, hogy otthon érezhetik-e a magyarok saját magukat a saját hazájukban? Ideértve a saját városukat is meg a saját faluikat is. Hogy olyan világ van-e Magyarországon, ahol egy kisebbség képes olyan rendszert, hálózatot fölépíteni, amivel rendszeresen rákényszeríti az akaratát a többségre? Vagy egy olyan országban akarunk élni, ahol persze van kisebbség is meg többség is, tekintettel kell lenni egymásra, de azért mégis a többség a többség. S a többségnek is otthon kell magát éreznie. Az nem fordulhat elő, hogy annak érdekében, hogy a kisebbség otthon érezze magát, a többségnek meg idegennek kell éreznie magát a saját városában, falujában vagy hazájában. Ez nem fogadható el. S amíg én leszek a miniszterelnök, nem is lesz ilyen. Mert ez mégiscsak a bennszülöttek, tehát ez a mi országunk, és én látom, hogy a Soros-szervezetek indították meg az akciót, tehát ez az ügy nem leesett az égből. Ezt Soros György által finanszírozott szervezetek indították meg: jól képzett jogászok, sok pénzért. Pénzszerzési akciónak is elmegy ez, de van neki egy támadási éle is a többséggel szemben. Soros György-féle szervezetek indították, az Európai Unióból a Soros György-féle képviselők, akiket ő támogat, követik ezt figyelemmel, ők játsszák föl, ők adnak ennek hangot. Na, most én is jogi végzettséggel rendelkező ember vagyok, és azt kell mondanom, hogy ez a bírói ítélet úgy, ahogy van, igazságtalan. Jogot szolgáltat, igazságot meg nem szolgáltat. S úgy látom, hogy innen, a budapesti V. kerületből, ahol a Legfelsőbb Bíróság van, nem látszik Gyöngyöspata igazsága, de mi meg fogjuk keresni azt.”

“Igen, mert ezt mondják az ott élők, hogy ott fönt, a fővárosban a Kúria nem tudja, hogy mi történik itt, lent”

“Most a legfontosabb, amit tenni kell, és ennek a munkának a nagy részét el is végeztük, hogy olyan jogszabályváltozásokat fogunk előidézni, amelyek megakadályozzák, hogy ilyesmi még egyszer előforduljon. Talán már be is nyújtottuk, vagy ha nem, akkor hamarosan benyújtjuk az erre vonatkozó törvénymódosítást. Megvárjuk, míg a bírói, kúriai ítéletet leírják, azt alaposan tanulmányozni fogjuk, és utána döntünk arról, hogy hogyan teszünk annak eleget.”

Forrás: kormany.hu

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Majd szombaton kiderül, mi lesz Budapest sorsa…

 • Avatar
  2020.05.15 - 16:18
  Közvetlen hivatkozás

  Tehát : Karácsonyt védett helyről ekézi , ahelyett , hogy kiállna vele egy vitára !
  Brüsszelbe is attól félt , ha kiröhögik az itthon is látható ! ez miatt küldte volna a takarítónőjét .

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük