Majdnem a felére csökkent a hajdúszoboszlói jelöltek száma

Valószínűleg nem lesz 53 jelölt a hajdúszoboszlói egyéni választókerületben a szavazólapon április 8-án: a bejelentett 53 jelöltből 28 nyilvántartásba vételét elutasította a választási bizottság – derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalának adataiból. A legtöbb jelölt (33) valószínűleg a salgótarjáni választókerületben indul, a legkevesebb (5) pedig a főváros XIII. kerületében.

[mnky_ads id=”10551″]

Törvényi feltételek

A legtöbb egyéni választókerületi jelölt a Hajdú-Bihar megyei 5. számú egyéni választókerületében indult volna az áprilisi választáson: 53-an adták le ajánlásaikat, közülük 18-at szerdáig már nyilvántartásba is vettek. A választási bizottság csütörtöki ülésén döntött a még fennmaradó jelöltekről, és végül összesen 25 jelöltet vett nyilvántartásba; 28 nyilvántartásba vételét elutasította, mert nem feleltek meg a törvényben előírt feltételeknek.

[mnky_ads id=”10552″]

A határozatok ellen vasárnapig lehet jogorvoslatot benyújtani, és csak a jogorvoslatok lezárultát követően derül ki, pontosan hány jelölt lesz a választókerületben.

Ezen felül nyolc olyan választókerület volt, ahol legalább 40 jelöltet jelentettek be: a békéscsabai országgyűlési egyéni választókerületben (oevk) 47 jelölt indult volna, de csak 19-et vettek nyilvántartásba, a főváros 17-es választókerületében (XXI. kerület) 45 jelöltből 23-at vettek nyilvántartásba. A salgótarjáni választókerületben szintén 45 induló lett volna, de a bizottság csak 33-at fogadott el. A főváros 17-es választókerületében (XXI. kerület) 45 indulóból 23-at vettek nyilvántartásba.

A legkevesebb jelölt a fővárosban indulna

A kazincbarcikai, a sátoraljaújhelyi, a vásárosnaményi, az egri és a nyíregyházi választókerületben is magas volt az indulók száma, de végül a 41 jelöltből 29-et vettek nyilvántartásba.

A legkevesebb jelölt a fővárosban indulna: mindössze nyolcan adták le ajánlásaikat a fővárosi 3-as oevk-ban (XII. kerület) és ebből hetet nyilvántartásba is vettek, az 1-es oevk-ban (V. kerület) 9-ből 7-et vettek nyilvántartásba, a 4-es oevk-ban (II. kerület) pedig 9-ből 8-at, és ezeken kívül nincs olyan választókerület az országban, ahol 10, vagy annál kevesebb jelölt indult volna.

A főváros XIII. kerületében (7. oevk) ugyan 27 jelöltet jelentettek be, de csak 5-öt vettek nyilvántartásba, így minden bizonnyal itt lesz a legkisebb a szavazólap.

Több mint 1700 jelölt indulhat a 106 választókerületben

Az ország 106 egyéni választókerületében 1719 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok péntek éjfélig – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat délelőtti adataiból. Négy évvel ezelőtt 1706 jelöltet vettek nyilvántartásba.

A jelöltek nyilvántartásba vételéről szóló határozatok közül az utolsókat pénteken hozták meg a választási bizottságok, így a döntések még nem emelkedtek jogerőre.

Az NVI adatai szerint 3009 jelölt van bejelentve, közülük 88 független, a többit összesen 75 jelölőszervezet állította.

A választási bizottságoknak péntek éjfélig kellett dönteniük a jelöltek nyilvántartásba vételéről. A bizottságok által nyilvántartásba vett 1719 jelölt közül 45 független, a többit 65 jelölőszervezet állította. A választástól már visszalépett 3 független jelölt, valamint 40 párt 62 jelöltje.

Mind a 106 egyéni választókerületben van nyilvántartásba vett jelöltje a Fidesz-KDNP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek.

A Momentum Mozgalomnak 94, az Összefogás Pártnak 65, az MSZP-Párbeszédnek 58, a Magyar Igazság és Élet Pártjának 58, a Magyar Munkáspártnak 57, a DK-nak 46 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Huszonhétnél több egyéni jelöltjét vették nyilvántartásba a Családok Pártjának (49), a Kell az Összefogás Pártnak (48), a Magyarországi Cigánypártnak (47), az Együttnek (45), a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak (44), a Közös Nevező 2018-nak (42), a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának (40), az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak (36), az Iránytű Pártnak (39), a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (39), a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak (38), a Rend és Elszámoltatás Pártnak (32), a Tenni Akarás Mozgalomnak (28) és a Net Pártnak (27).

A választási bizottságok mintegy 1200 jelölt nyilvántartásba vételét utasították el, mert nem teljesítették a nyilvántartásba vétel törvényi feltételeit.

A jogorvoslatok még nem zárultak le, így várhatóan a nyilvántartásba vett jelöltek végső száma még változni fog, ahogyan a visszalépések miatt is csökkenhet a számuk.

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek a hétfő délutáni határidőig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, azokat leadták a választási bizottságnál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

Az országgyűlési választásra 40 pártlistát jelentettek be a keddi határidőig

Országos listát az a párt állíthatott, amely a fővárosban és 9 megyében összesen 27 egyéni választókerületi jelöltet tudott állítani. A bejelentés bizalmi elvre épült, vagyis, nem volt feltétele, hogy a bejelentett jelölteket már jogerősen nyilvántartásba vegyék. A bejelentett pártlisták közül az NVB már visszautasított tíz pártlistát, mert nem teljesítették a listaállítás feltételét, vagyis vagy nem volt meg a 27 jelölt, vagy nem teljesítették a területi előírást. Az NVB ugyanakkor 18 pártlistát már nyilvántartásba vett, 12-ről pedig szombat éjfélig kell döntést hoznia.

A listák száma a nyilvántartásba vételeket követően még tovább csökkenhet, az NVB ugyanis törölni fogja azokat a nyilvántartásba vett listákat, ahol egy vagy több jelölt kiesése miatt a jelöltek száma a szavazás megkezdéséig bármikor nem éri el a törvényben foglalt minimumot.

Újabb négy pártlistát vett nyilvántartásba az NVB

Nyolc nyilvántartásba vételét visszautasította, mert nem teljesítették az országos lista állításának feltételét. A bizottság törölte a nyilvántartásból a Szegényekért Párt listáját, mert a jelöltek száma a minimum 27 alá csökkent. Így amennyiben a jogorvoslatok nyomán nem változik a szám, 21 országos pártlista közül lehet választani április 8-án.

Az NVB nyilvántartásba vette a Net Párt, a Tenni Akarás Mozgalom, a Családok Pártja, a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja országos listáját.

A törvényi feltételek hiánya miatt visszautasította a Lendülettel Magyarországért, A Haza Pártja, A Mi Pártunk – IMA, a Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt, az Értünk-Értetek – A Hiteles Párt, az Elégedett Magyarországért Mozgalom és a Hajrá Magyarország Párt! Listájának nyilvántartásba vételét.

Az NVB – bár megfelelt a listaállítás feltételeinek – 7:1 arányban visszautasította az Összefogás Párt nyilvántartásba vételét, arra hivatkozva, hogy a párt vezetője, Szepessy Zsolt nem ismeretlen a választási szervek előtt, többször volt az NVB által megállapított jogsértéssel érintett személy, és a bizottság többsége szerint ellentétes lenne a választási alapelvekkel, a jogállamiság követelményével a lista nyilvántartásba vétele.

Az NVB törölte a Szegényekért Párt már nyilvántartásba vett országos listáját, a pártnak ugyanis csak 12 jelöltjét vették nyilvántartásba.

(Forrás: MTI)

[mnky_ads id=”10553″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük