Sorting by

×

Operatív törzs: május 1-re négymillió beoltott országa leszünk! Május 7-re több lesz a vakcina, mint a jelentkező?

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elhangzott vakcinaszállítási adatokkal frissítettük a modellünket és most úgy látjuk, hogy vagy április 30-án pénteken estére, vagy május 1-jén szombaton délelőttre elérhetjük a 4 millió elsőre beoltottat Magyarországon, így elvileg szombattól bekövetkezhet a gazdaság szélesebb értelemben vett nyitása a már védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek – írta a Portfolió.

Nem megmondta?

A részleteket már hétfőn közzétették, tehát a kormány is készül rá, hogy napokon belül elérjük ezt a fontos határt. Ezután május 7-8. körülre előállhat majd az a helyzet, hogy több lesz a rendelkezésre álló vakcina, mint ahányan addigra regisztrálnak, így valójában attól függ az oltás és a gazdaság nyitásának pályája, hogy mennyien és milyen ütemben jelentkeznek a vakcinákért.

A tömeges oltási szakaszhétfői elindulása után az eddigi napi 50-70 ezer után 75, illetve 95 ezer első oltást adtak be Magyarországon,

így a 7 napos mozgóátlag is megugrott. A kedden és szerdán közölt vakcinaszállítási adatok alapján (lásd alább) óvatosan azzal számolhatunk, hogy ma akár 110 ezer, holnap pedig 120 ezer ember elsőre beoltására is sor kerülhet és így

péntek estére, vagy szombat délelőttre összejöhet a 4 milliós beoltotti határ (a tegnap estére ma reggel közölt adat 3 millió 774 ezer fő, tehát 226 ezer oltás hiányzik).

A 4 millió főnél megnyíló vállalkozásoknak nyilván nagyon nem mindegy, hogy a hétvége mindkét napja, vagy csak a vasárnap lesz szabadabb

A kormány a csütörtöki Kormányinfón, vagy Orbán Viktor péntek reggel tiszta vizet önt a pohárba a közrádióbeli interjúban függetlenül attól, hogy még nem értük el a 4 milliós határt. A mérföldkő elérése után védettségi igazolvánnyal várhatóan látogatható intézmények, illetve igénybe vehető szolgáltatások köre már megjelent egy rendeletben, így tehát csak annak életbe lépési időzítésével kapcsolatban van bizonytalanság.

Mi nyílhat meg, ha megvan a 4 millió elsőre beoltott?

A hétfőn már közzétett kormányrendelet alapján az, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, nem veheti igénybe az alábbiakat továbbra sem:

 • éttermek belső terei fogyasztás céljából,
 • szállodák helyszíni szolgáltatásai,
 • színházak, mozik, uszodák, edző- és fitnesztermek,
 • kulturális és sportrendezvények látogatása.

Akinek van védettségi igazolványa (illetve a felügyelete alá tartozó 18 év alatti), az jellemzően maszkhasználat nélkül igénybe veheti ezeket.

Tilos továbbra is:

 • 10 fő feletti (nem kulturális vagy sport-) rendezvényen részt venni,
 • maszk nélkül köztéren, boltban vagy tömegközlekedési eszközön tartózkodni,
 • védettség nélküli foglalkoztatottként a védettek között maszk nélkül dolgozni.

Sok százezer dózis vakcina érkezett

Az operatív törzs keddi és szerdai tájékoztatói szerint a napokban egyébként az összes itthon engedélyezett vakcinából vannak/lesznek szállítások, így most az alábbiakat tudjuk:

 • Múlt szombaton 600 ezer adag Sinopharm vakcina érkezett és ma ismét úton van Kína felé a kormánygép, hogy további 400 ezer adagot hozzon,
 • Kedden 355 680 adag Pfizer-vakcina érkezett,
 • Kedden 480 ezer Szputnyik vakcina jött, amelyből 200 ezer első és 280 ezer második komponensű oltóanyag.
 • Kedden 24 ezer Janssen vakcina érkezett,
 • Kedden 19 200 adag AstraZeneca-vakcina érkezett, és még ezen a héten további 324 000 adagot várnak.
 • A héten még 44 ezer 400 Moderna vakcina érkezik.

a szerdai jelzések alapján már kissé 4,5 millió felett jár az oltásra regisztráltak száma és mivel kb. 350 ezren regisztráció nélkül kapták meg korábban az oltást (egészségügyi, rendvédelmi és szociális dolgozók, nevelők-oktatók), így a bizonyára oltást kapók kalkulálható tábora (4,85 millió fő) pont összeér a KSH felmérésében kijött biztosan oltakozók táborával.

Május 7-8. körül összeérhet az addig oltásra regisztráltak köre az addigra elsőre beolthatók körével (mindkettő kb. 4,9-5 millió főnél járhat)

További részletek a Portfolión.

 

május

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.