Mesterházy Attila és Szakács László az MSZP országgyűlési képviselői „Stadion helyett modern gépeket!” címmel, írásbeli kérdéssel fordultak a mammográfiás vizsgáló gépek ügyében Balog Zoltán miniszterhez. 
[mnky_ads id=”80″]

A kormány újabb bűne a betegekkel szemben

A képviselők arról írtak, hogy több sajtóorgánum is napvilágra hozta, hogy az utóbbi időben több mammográfiás gép elromlott a fővárosi kórházakban, ami oda vezetett, hogy csak januárra-februárra lehet időpontokat kérni a még működő gépekre.

Az egyik kórház munkatársa beismerte, hogy nincs gép és, hogy januárban időpontok se biztosak. A betegeket egy másik kórházba küldték, ahol egy kiírás szerint a kórház leterhelt, nem tudják ellátni őket amióta több kórházban nem működik a mammográfia. A kormánypárti politikusok szerint a szűrések rendben zajlanak, ezzel szemben a szocialista képviselők többek között arra vártak választ:

  • Hány berendezés meghibásodásáról van információja a tárcának ?
  • Hány új eszköz beszerzése van folyamatban ?
  • Hány alkalommal kellett bérelt eszközöket igénybe venni a berendezések meghibásodása miatt, mely kórházak éltek ezzel a lehetőséggel és mennyibe került az eszközök bérlése? 

Válasz helyett hablaty

Balog tárcavezető helyett magyar hangja, Rétvári Bence államtitkár válaszolt. A parlamenti választásokon önállóan emberemlékezet óta nem indult kereszténydemokrata párt ifjú ám egyre elhasználtabb üdvöskéje, a többi kormánypárti válaszadóhoz hasonlóan igyekezett elmosni a lényeget. A válasza elején – közel nyolc év Fidesz-KDNP uralkodás után, még mindig 2010 – előtti időszakra mutogatott vissza. Szerinte a sportlétesítményekkel kapcsolatos szocialista kritikák képmutatóak. Arról beszélt, hogy az MSZP is “nagyléptékű stadionfejlesztési programot” készített elő, de elfogyott a lendületük. Arról “elfelejtett” írni a párt üdvöskéje, hogy az Orbán – kormány stadion építési lázának mi az értelme, vajon a jó gazda módjára költik-e el a közpénzt. Persze ez különösebben nem zavarja a kormányt.

Egészségügy helyzete kapcsán is kiosztja a szoci képviselőket, állítása szerint “fizetős egészségügyet ” vezettek be az MSZP kormányzása alatt.

A mammográfiai szűrés szerinte a legnagyobb rendben van, nincs fennakadás:

“Jelenleg három egészségügyi szolgáltatót érint a saját mammográfiás berendezés  meghibásodása, egy szolgáltató más egészségügyi szolgáltatóval kötött szerződés alapján, két szolgáltató bérelt géppel biztosítja az ellátást .”

Állítása szerint négy új készülék beszerzése van folyamatban, egy szolgáltató készüléke  pedig a közelmúltban került beszerzésre. Egyébként is minden szervezetten, rendben megy, legalábbis a válaszból ezt lehet kiolvasni:

“Jelenleg az országban három mobil  szűrőállomás áll rendelkezésre, melyek folyamatosan működnek, jelen pillanatban Fejér, Csongrád, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok  és Tolna megye területén végzik a lakosság szűrését. Ezeken felül további 10 darab digitális  mammográfiás készülékkel felszerelt szűrőbusz beszerzése van folyamatban .”

[mnky_ads id=”3390″]

Rétvári a narancsköd gyermeke

“A mammográfiás berendezés meghibásodása miatt korábban két szolgáltató esetében került sor az ellátási területükhöz tartozó betegek átirányítására más szolgáltatóhoz. Jelenleg az ellátást biztosítják.”

Az államtitkár, ahogyan ezt megszokhattuk, igencsak narancsszínben látja a világot. Ha komolyan vesszük amit írt, akkor a legnagyobb rendben van minden, a képviselők csak “hepciáskodnak”. Tapasztalataink szerint azonban a valóság messze áll attól, amit az emberminisztérium államtitkára válaszolt. Erről azok a lányok, asszonyok tudnának hitelesen beszélni, akik hónapokat is várnak a vizsgálatra.

Nemrégen az RTL Klub számolt be arról, hogy Budapesten öt kórházban nem működik a mammográfiás szűrőgép, ezért a vizsgálatra várókat a Szent Margit Kórházba irányítják. Az intézmény már ekkor is annyira túlterhelt volt, hogy csak januárra tudtak időpontot adni, de azok is bizonytalanok, mert az ő gépük is gyakran meghibásodik.

Egy másik szoci képviselő Kunhalmi Ágnes is feltette Balog tárcavezetőnek a kérdést a Parlamentben, hogy mennyit kell ma várni egy mammográfiai vizsgálatra. A képviselő elmondta, érdeklődött a kórházaknál, szűrőállomásoknál, és megerősítették, hogy a december elején jelentkezőknek csak január közepére tudnak időpontot adni.

A kérdésre akkor is Rétvári Bence válaszolt. Az államtitkár a helyzetet akkor  elismerte, de hozzátette, hogy minden kórház intézkedett a gépek javításáról. Majd a Fidesz-KDNP kormány nyolcadik évében hozzátette: „Kisasszony, amikor Ön így belekiabálgat a felszólalásba, talán, ha azt a négy kórházat nem zárták volna be talán most jobb lenne a mammográfiás helyzet is Magyarországon”

A kormányzat képviselőjének az írásbeli válaszát és a parlamenti megszólalását úgy értelmezhetjük: Orbán uralkodása alatt világszínvonalú vált a magyar egészségügy, a hibák miatt pedig a szocik a felelősek. Talán már a földi mennyországban élünk, csak eddig valahogy nem vettük észre. Hála, az Isten kegyelméből uralkodó „örökös miniszterelnöknek”
[mnky_ads id=”3390″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét