Manfred Weber: az EU-s állam- és kormányfőknek is foglalkozniuk kell a jogállamiság magyarországi helyzetével

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője az állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács salzburgi tanácskozásának kezdetére időzített nyilatkozatában felszólította a testület tagjait, hogy foglalkozzanak azzal a kérdéssel, vannak-e Magyarországon jogállamisági problémák, amelyekkel szemben el kellene járnia az EU-nak – írta a hírportálján a Der Spiegel című német hírmagazin.

Hiába vitáztak Orbánnal

Az EPP legutóbbi frakcióülésén „két órán keresztül vitatkoztunk Orbán Viktorral a jogállamiságról, és küzdöttünk az álláspontunkért, méghozzá nem először”.

Az állam-, illetve kormányfők viszont „eddig nem fordítottak időt a lengyelországi, magyarországi vagy más tagállamokban előforduló jogállamisági problémákra” – mondta Manfred Weber a Der Spiegelnek.

„Ezen változtatni kell, mert Európa jövőjének alapvető kérdéseiről van szó” – húzta alá a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Uniós alapértékek

Az EP szeptember 12-én fogadta el a jogállamiság magyarországi jelentéséről szóló, úgynevezett Sargentini-jelentést. A döntéssel az ügy  az uniós tagországok kormányainak tanácsa elé kerül, amely négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az Európai Unió alapértékei.

Az Európai Tanács szerdán kétnapos informális tanácskozást kezdett Salzburgban. Az ausztriai városban rendezett megbeszélés napirendjén nem szerepel a jogállamiság magyarországi helyzete.

(Forrás: MTI)

Weber: Magyarországon rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük