Ez a nap

8600-an jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe – de hányan is dolgoznak külföldön?

szavazas

Már 8600-an vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, a legtöbben, 1387-en Londonban kívánnak szavazni – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

117 külképviseleten lehet szavazni

Pálffy Ilona elmondta, azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján, április 8-án nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak. Négy évvel ezelőtt 97 külképviseleten szavazhatott összesen mintegy 28 ezer választópolgár.

Hozátette: most 117 külképviseleten lehet szavazni, és jelenleg 8605-en szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben. A legtöbben, 1387-en Londonban voksolnának, Münchenben 552-en, Stuttgartban 480-an. A külképviseleti névjegyzékbe március 31-ig lehet jelentkezni.

346 839-en voksolhatnak levélben

Kitért arra is: jelenleg 346 839 magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túli választópolgár szerepel a névjegyzékben, ők levélben szavazhatnak április 8-án. Azok, akik szavazni szeretnének az országgyűlési választáson, de még nem regisztráltak, március 24-éig tehetik ezt meg. Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki az utolsó napokon regisztrál, az nem biztos, hogy időben vissza tudja küldeni levélszavazatát.

Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy már 6655-en jelezték, hogy a szavazás napján nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben kívánnak voksolni. Az átjelentkezés határideje április 6-a, 16 óra. Négy évvel ezelőtt több mint 120 ezren jelentkeztek át.

Már csaknem 50 ezren regisztráltak a nemzetiségi névjegyzékbe az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal

Ezt mondta Pálffy Ilona. Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzat jogosult országos nemzetiségi listát állítani, a nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben a február 19-én nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

Pálffy Ilona közölte: már mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzat nyilvántartásba vetette magát a Nemzeti Választási Bizottságnál. A nemzetiségi választóknak március 23-áig kell regisztrálniuk, amennyiben az országgyűlési választáson nemzetiségük listájára szeretnének szavazni. (A nemzetiségi választópolgár egyéni választókerülete mellett nem pártlistára, hanem nemzetiségének listájára szavazhat.)

Pálffy Ilona megjegyezte, eddig a legtöbben a német nemzetiségi választók közül regisztráltak (21 ezren), illetve a romáknál (20 ezren), de például a görögöknél mindössze 239-en.

Az NVI elnöke felidézte: négy évvel ezelőtt 22 022 szavazat kellett a kedvezményes mandátumhoz, ezt egyik nemzetiségi önkormányzat sem tudta elérni.

Az országos nemzetiségi önkormányzatoknak március 6-áig kell összegyűjteniük a szükséges számú aláírást, és bejelenteniük az országos listájukat.

A nemzetiségek listájukkal kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben. A kedvezményes országgyűlési mandátumhoz a “normál” országos listás mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám negyede kell. A kedvezményes mandátumot szerző képviselőknek ugyanolyan jogaik vannak, tehát ugyanannyit ér a szavazatuk, mint az egyéniben vagy pártlistáról mandátumot szerező képviselőtársaiknak.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(Forrás: MTI)

About Author

Szólj hozzá!