Már a jövő héten jön a Stop Soros-törvénycsomag és az alaptörvénymódosítás

Gulyás Gergely – aki már Lázár János helyett tartja a kormányinfókat – ma azzal kezdte, hogy a kormány tegnap elfogadta a civilek ellenőrzéséről szóló Stop Soros-törvénycsomag szigorítását, jövő keddre az új javaslat már az országgyűlés elé kerülhet.

Orbán Viktor szintén tegnap jelentette be, hogy június 20-ig el akarja fogadtatni a törvényt. Ebben kormány adatszolgáltatásra kötelezné a menekültekkel foglalkozó szervezeteket. A titkosszolgálatok is átvilágítanák őket. Azok a szervezetek, amik több támogatást kapnak külföldről, mint itthonról, a külföldről érkező összeg után 25 százalékos illetéket kell fizetniük. Valamint a kormány bevezeti az „idegenrendészeti távoltartást”, mivel nem csak pénzzel, hanem személyekkel is lehet támogatni az illegális migrációt segítő szervezeteket, indokolta a döntést a belügyminiszter.

Az eredeti javaslatot a kormány még januárban jelentette be, de mivel azóta a választásokon kétharmadot szerzett a Fidesz, úgy döntöttek, hogy egy még keményebb változatot fogadnak el.

Módosítani fogják a rendőrségi törvényt, a Büntető Törvénykönyvet, a menedékről szóló törvényt, az államhatárról szóló törvényt és a szabálysértési törvényt. A törvénytelen bevándorlás elősegítése külön tényállást kap a Büntető Törvénykönyvben. Gulyás azt mondta, hogy van olyan magatartás, amikor a legszigorúbb eszköz is alkalmazható.

Újra nekifutnak az alaptörvénymódosításnak is

Az újabb kétharmad megszerzése után a kormány leporolta a másfél éve elbukott alaptörvénymódosítást is, ami a betelepítési kvótákat utasította volna el. Gulyás elmondta, hogy csak azok kaphatnak menedékjogot, akik Magyarország az első biztonságos ország, ahová megérkeznek. Vagyis ha valaki valamelyik szomszédos országból jön, a miniszter példaként a délszláv háborút hozta fel, amikor rengetegen jöttek a volt Jugoszlávia területéről.

Lesz egy másik alkotmánymódosítás is, amivel új közigazgatási bíróságokat hoznak létre. Gulyás szerint ezzel a közigazgatási bíróságoknak egy a kúriával azonos szintű felsőbíróságot hoznak létre. A kormány számára fontos és kényes ügyeket tárgyaló, ún. közigazgatási bíróságokat a Fidesz az előző parlamenti ciklusban azért nem tudta átvinni, mert a Fidesz a ciklus alatt elveszítette a kétharmados parlamenti többségét.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

Fideszes ejtőernyősök a közigazgatási bíróságokon

Merénylet készül a bírói függetlenség ellen

Tiltakozik 255 civilt szervezet a Stop Soros javaslatcsomag ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük