Már a kormány sem titkolja: drágulást hozott az adócsökkentés

Hiába csökkentette egyes élelmiszerek és szolgáltatások áfaterheit a kormány, az emberek ebből mit sem éreztek, csak a kedvezményezett ágazatok szereplőinek jövedelme nőtt.

Az éttermi étkezés az elmúlt egy évben átlag 5 százalékkal drágult

Nem vitatja a kormány – pontosabban a nemzeti konvergencia-program elemzése egyértelműen beismeri –, hogy az áfacsökkentés nem nyomja le az árakat. A nemzetgazdasági minisztérium például nem vitatja, hogy hiába mérsékelte a kabinet a vendéglátósok terheit, az éttermek egyre drágulnak: a szektor szereplőinek jövedelme nőtt, a fogyasztók nem nyertek vele semmit, írja az mfor.hu.  A KSH adatai szerint a nem előfizetéses éttermi étkezés az elmúlt egy évben havi szinten átlagosan 5 százalék körüli mértékben drágult, de a korább időszakban is 3 százalékos volt az áremelkedés.

De nem csak a vendéglátásban történt áfacsökkentés az elmúlt években. Több húsféle – sertés, baromfi, hal – adója is kisebb lett, valamint az egyéb élelmiszerek közül a tojás, a szolgáltatások közül pedig az internet adója csökkent (utóbbi két lépésben).

Sertéshús, tojás, tej

A szaktárca szerint a húsféléknél az adóváltozás szinte teljesen átgyűrűzött a fogyasztói árakba. Hogy ebből egy idő után a fogyasztó mégsem érzékelt sokat? Erre az a magyarázat a sertés esetében, hogy a 2016 második felében tapasztalt árnövekedés régiónk más országaiban is megfigyelhető volt, ami mögött „valószínűleg egy szélesebb körű piaci sokk” állhatott. Így ez az NGM szerint nem befolyásolja az áfacsökkentés árhatására adott becslésüket. Magyarul: bár a valóság más képet mutat, a modell szerint amikor ideje volt, érvényesült az árhatás, de aztán jött a piaci sokk.

A tojás esetében az áfacsökkentésnek nagyságrendileg fele jelent meg. A kormányban sem látnak tisztán, hogy mi volt ennek az oka – derül ki a jelentésből. Arra gyanakodnak, hogy az adócsökkentés részben „a termelési lánc valamelyik szegmensében csapódhatott le, talán összefüggésben a piac tisztulásával”.

Valamelyest sötétben tapogatóznak a friss tejnél is – azt írják, az árhatást vizsgáló modell illeszkedése nem tökéletes –, de biztosan állítható, hogy itt is csak részben jelent meg az árcsökkentő hatás. Ennek okát abban látják, hogy az áfaváltozás a tej piacának csak egy kisebb részét érintette.

(Forrás: Népszava)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük