Már a professzorok kezét is Rogán vezeti?

Merkely kardiológus professzor úr nyilván okosabb, mint én és valószínűleg többet is tett már le az asztalra, tisztelem őt ezért természetesen. Ezért gondolkodtam sokáig, hogy ezt a nagyon szomorú levelezésünket nyilvánosságra hozzam-e.

Végül mégis megteszem, mert a levélváltás nagyon fontos lelet

arról a folyamatról, ahogyan a diktatúrába csúszunk. Másrészt elég fontos kérdések vannak benne a járványt illetően – amire a professzor úr vagy nem tudott, vagy nem engedték válaszolni (önszántából tanult ember nem válaszolt volna így). Bármelyik verzió az igaz, az nagyon nagy bajra utal.

Mivel a titkolózásra szakosodott „operatív törzs” eddig egyetlen kérdésemre sem válaszolt,

a professzor úrhoz fordultam néhány , a korlátozások feloldása után alapvetően fontos kérdéssel. Ő a miniszterelnök tanácsadó testületét vezeti és reméltem, ha a miniszterelnököt segíti, akkor ellenzéki kérdésre is válaszol érdemben. Szerettem volna tőle megtudni néhány nagyon fontos dolgot. Azonban a „válasz” egyértelműen arra utal, hogy Rogánék fogták a kezét az írásnál. A propagandagépezet két ócska sablonját kellett ugyanis aláírnia:

1) Szerinte én a kérdéseimmel a SOTE-t támadtam – ilyen hülyeséget magától a professzor úr biztosan nem írt volna le.

2) Szerinte aki ellenzékből kérdéseket mer feltenni, az „gátolja az összefogást” – ilyen butaságot igazi tudósember magától szintén nem ír le.

Amúgy a kérdéseim elsősorban arra irányultak,

hogy pontosan milyen szakmai evidenciák alapján gondolja a kormány, hogy a járványt legyőztük, világelsők vagyunk és pillanatok alatt gyakorlatilag minden védekezés feladható, jöjjenek a nyitott focimeccsek, Dzsudzsák Balázs nyugodtan kávézzon a miniszterelnökkel a házi karantén ideje alatt stb. Miközben a tesztelési gyakorlaton nem változtatunk, még a műtétre felvett betegeket sem teszteljük, a maszkviselést egészen lazán vesszük és a kormányhirdetések sem az óvatossági szabályokról szólnak, hanem a nettó sikerpropagandáról stb.

A 12000 tesztes pillanatfelvétel alapján ugyanis

akár 7000 aktív fertőzött is lehetett az országban a pillanatfelvétel idején és az azóta hallott néhány hír (pl. a 300 letesztelt budaörsi óvónőből nyolc fertőzött) is azt mutatja, hogy a kijárási korlátozás feloldásával párhuzamosan szükség lenne a komoly óvatosságra. A kormánypropaganda viszont azt harsogja, hogy minden rendben, világelsők vagyunk, csak egy kis diktatúra kell és már iszkol is a vírus.

Nem utolsó sorban azt szerettem volna megtudni,

hogy a professzor, aki szerint minden nyilvános helyen kötelezővé kellene tenni a maszkot (ezt többször nyilatkozta és a tegnapi kitüntetés átadás is erre utal) , miért nem tudta meggyőzni erről a miniszterelnököt, aki nagy macsóként soha nem hajlandó azt viselni. Illetve miért nem változtatunk a tesztelési (illetve makacs nemtesztelési) protokollunkon, hogy ha eddig nem tettük (ezért van 500 halottunk a szlovák ötvennel szemben), legalább a kijárási korlátozás feloldásával új fegyvert vethessünk be a járvány ellen?

Tisztában vagyok az értelmiségi dilemmával:

szabad-e együttműködni egy minden korlátját vesztett hatalommal, hogy egy még nagyobb ámokfutást megelőzzünk.

A levelezés ettől függetlenül egészen szomorú: a kormány tanácsadói folyamatos tesztelés híján vagy nem tudnak egy R-számot mondani (ez egészen ijesztő lenne járványvédelmi szempontból) vagy Rogánra bíznak minden kommunikációt az ellenzékkel/nyilvánossággal (ez pedig minden szempontból egészen elkeserítő lenne).

Forrás

One thought on “Már a professzorok kezét is Rogán vezeti?

  • Sajnos a megalkuvás sose előzi meg a még nagyobb ámokfutást. Sőt! Akár bátoríthatja is a hatalom birtokosát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük