Merkely kardiológus professzor úr nyilván okosabb, mint én és valószínűleg többet is tett már le az asztalra, tisztelem őt ezért természetesen. Ezért gondolkodtam sokáig, hogy ezt a nagyon szomorú levelezésünket nyilvánosságra hozzam-e.

Végül mégis megteszem, mert a levélváltás nagyon fontos lelet

arról a folyamatról, ahogyan a diktatúrába csúszunk. Másrészt elég fontos kérdések vannak benne a járványt illetően – amire a professzor úr vagy nem tudott, vagy nem engedték válaszolni (önszántából tanult ember nem válaszolt volna így). Bármelyik verzió az igaz, az nagyon nagy bajra utal.

Mivel a titkolózásra szakosodott „operatív törzs” eddig egyetlen kérdésemre sem válaszolt,

a professzor úrhoz fordultam néhány , a korlátozások feloldása után alapvetően fontos kérdéssel. Ő a miniszterelnök tanácsadó testületét vezeti és reméltem, ha a miniszterelnököt segíti, akkor ellenzéki kérdésre is válaszol érdemben. Szerettem volna tőle megtudni néhány nagyon fontos dolgot. Azonban a „válasz” egyértelműen arra utal, hogy Rogánék fogták a kezét az írásnál. A propagandagépezet két ócska sablonját kellett ugyanis aláírnia:

1) Szerinte én a kérdéseimmel a SOTE-t támadtam – ilyen hülyeséget magától a professzor úr biztosan nem írt volna le.

2) Szerinte aki ellenzékből kérdéseket mer feltenni, az „gátolja az összefogást” – ilyen butaságot igazi tudósember magától szintén nem ír le.

Amúgy a kérdéseim elsősorban arra irányultak,

hogy pontosan milyen szakmai evidenciák alapján gondolja a kormány, hogy a járványt legyőztük, világelsők vagyunk és pillanatok alatt gyakorlatilag minden védekezés feladható, jöjjenek a nyitott focimeccsek, Dzsudzsák Balázs nyugodtan kávézzon a miniszterelnökkel a házi karantén ideje alatt stb. Miközben a tesztelési gyakorlaton nem változtatunk, még a műtétre felvett betegeket sem teszteljük, a maszkviselést egészen lazán vesszük és a kormányhirdetések sem az óvatossági szabályokról szólnak, hanem a nettó sikerpropagandáról stb.

A 12000 tesztes pillanatfelvétel alapján ugyanis

akár 7000 aktív fertőzött is lehetett az országban a pillanatfelvétel idején és az azóta hallott néhány hír (pl. a 300 letesztelt budaörsi óvónőből nyolc fertőzött) is azt mutatja, hogy a kijárási korlátozás feloldásával párhuzamosan szükség lenne a komoly óvatosságra. A kormánypropaganda viszont azt harsogja, hogy minden rendben, világelsők vagyunk, csak egy kis diktatúra kell és már iszkol is a vírus.

Nem utolsó sorban azt szerettem volna megtudni,

hogy a professzor, aki szerint minden nyilvános helyen kötelezővé kellene tenni a maszkot (ezt többször nyilatkozta és a tegnapi kitüntetés átadás is erre utal) , miért nem tudta meggyőzni erről a miniszterelnököt, aki nagy macsóként soha nem hajlandó azt viselni. Illetve miért nem változtatunk a tesztelési (illetve makacs nemtesztelési) protokollunkon, hogy ha eddig nem tettük (ezért van 500 halottunk a szlovák ötvennel szemben), legalább a kijárási korlátozás feloldásával új fegyvert vethessünk be a járvány ellen?

Tisztában vagyok az értelmiségi dilemmával:

szabad-e együttműködni egy minden korlátját vesztett hatalommal, hogy egy még nagyobb ámokfutást megelőzzünk.

A levelezés ettől függetlenül egészen szomorú: a kormány tanácsadói folyamatos tesztelés híján vagy nem tudnak egy R-számot mondani (ez egészen ijesztő lenne járványvédelmi szempontból) vagy Rogánra bíznak minden kommunikációt az ellenzékkel/nyilvánossággal (ez pedig minden szempontból egészen elkeserítő lenne).

Forrás

1 hozzászólás

  1. Sajnos a megalkuvás sose előzi meg a még nagyobb ámokfutást. Sőt! Akár bátoríthatja is a hatalom birtokosát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét