Már csak Pécs tart ki az eddigi közétkeztetési, iskolai menza árak mellett – Máshol jön a brutális, zsebgyilkos emelés

Az ATV híradó riportja szerint egyre inkább a luxus kategóriájába sorolják, ha valaki képes még fizetni az iskolai menzát, vagy az idősek otthonának étkezési szolgáltatását. Úgy mennek fel szinte napról napra az alapanyag árak, hogy azt már képtelenek kitermelni „alapáron” a szolgáltatók.

Ez brutális

Zala (vár)megye Surd nevű községének polgármestere, Kanász János szerint lehetetlen követni az árakat, így nem tartja csodának, hogy az elmúlt időben kétszer is térítési árat kellett emelni a közétkeztetésben. Miért is ne, hiszen van olyan alapanyag, amelynek egy hét alatt többször is nőtt az ára.

„Volt 15,5% az emelés most pedig 13% tavaly és idén együtt 28% kellett emelni, ez nagyon sok. Az a baj hogy az alapvető élelmiszerek ára napról napra mennek fel, így muszáj megemelni az árakat.”

A faluban és alighanem szerte az országban a kisgyermekes szülőket egyre jobban bosszantja, hogy a menza ára szinte kifizethetetlen és, hogy az áremelés nem jár a minőség növekedésesével. A nyugdíjasok azt még csak megértik, hogy ételinfláció van, de azt már nem, hogy a juttatásuk miért nem követi, vagy legalább próbálja meg követni azt.

Ételosztások kora

Máshol sincs ez másként

Az ország másik végében egy cég koncesszió keretében látja el a közétkeztetést. A cég azonban az elmúlt évben már két alkalommal is kénytelen volt árkorrekciót kérni az önkormányzattól, mert különben becsődölt volna.

Az ATV úgy tudja:a megyei jogú nagyvárosok közül Pécs még kitart. Itt a városvezetés egyelőre nem tervezi a közétkeztetés árának növelését. (ATV híradó)

A budapesti kerületek közül például Zugló tartja még magát. kérdésünkre Horváth Csaba polgármester  elmondta, hogy

  „A tavaly augusztusi közétkeztetés szerződésünk szerint 2023.08.30-ig kell a módosítási szándékot tárgyalni.”