Sorting by

×

Már érkezett 64 ezer levélszavazat, és még csak egy hét múlva lesz a választás

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a külképviseletek címére is feladhatják postán a levélszavazatukat, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombati adatai szerint már 64 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok.

Kiknek lehet ilyen sürgős?

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg. Az NVI eljuttatta a választópolgároknak a szavazási levélcsomagokat; 46 ezren jelezték, hogy valamelyik külképviseleten akarják átvenni.
A szavazó a szavazólapokat tartalmazó válaszborítékot az NVI-hez eljuttathatja postán (bárhonnan ingyen), úgy, hogy az a szavazás napján 19 óráig megérkezzen. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás lezárultáig kell megérkeznie a levélszavazatnak a címre. Az amerikai kontinensen szavazóknak figyelembe kell venniük, hogy az időeltolódás miatt a külképviseleti szavazás szombaton lesz.

A válaszboríték le is adható bármely külképviseleten március 19-étől munkanapokon; a külképviseletek általában 8 óra és 16.30 között vannak nyitva, de Beregszászon, Ungváron, Kolozsváron, Csíkszeredán, Bukarestben és Szabadkán minden nap 6-22 óra között van erre lehetőség.
A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6-19 óra között.
Az NVI szombati adatai szerint már 64 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok: 23 ezret közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, 41 ezret pedig a külképviseleteken adtak le. Az NVI a választási eljárási törvény szerint jövő hétfőtől ellenőrizheti a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait- eddig tart az MTI híre.

Ezzel szemben

A külföldön élő dolgozó, de magyar lakcímmel is rendelkező szavazóknak viszont közel sem ilyen egyezerű a helyzetük, ők nem szavazhatnak levélben, sőt olykor nehezített körülmények között, kell odazarándokolniuk az adott országban, többnyire konzulátusokon működtetett szavazó helyiségekbe.

Erősen a Fidesz felé lejt a pálya

Az EBESZ friss időközi jelentésének legfontosabb, az államot elmarasztaló megállapítása, ahogy néhány napja megírtuk,  hogy korábbi ajánlásait nagyrészt nem követte érdemi lépés,

„ideértve azokat, amelyek az állami forrásokkal való visszaélésre és az állami és pártpolitikai szerepek összemosódására, valamint a kampányfinanszírozás átláthatóságára vonatkoztak”.

levélszavazat

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.