Már megint Debrecen, a foszladozó város

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Miközben a kálvinista Róma ellenzéki pártjai fojtogatják egymást, addig a fideszes városvezetés dölyfösen hátradől, és hagyja lepusztulni a várost. A nemtörődömségre kiváló(?) példa a helyi híresség, az egykor szebb napokat látott Gambrinus köz.

A Gambrinus köz a bibircsókká vált szépségfalastrom a város arcán

Két évvel ezelőtt írtam a debreceni Gambrinus köz környékén uralkodó áldatlan állapotokról. Akkor az önkormányzat illetékese a megyei lapban egy semmitmondó válasszal elhajtott oda, ahova a kötözködő polgárokat a közpénzből élő hatalmasságok elszokták küldeni.

Minap ismét arra jártam, nem véletlenül

Kíváncsi voltam arra, mi történt két év alatt, változott-e bármi. A hely egykor Debrecen egyik büszkesége volt, tele pezsgő élettel, aki ma arra jár, el sem hinné mindezt. Régi emlékeim között sok kellemes estére emlékeztem az ottani -talán még úgy is mondhatni, legendás-étteremben. Találtam olyan sajtóhírt, hogy egykor -talán igaz sem volt–a Gambrinus Étterembe hétvégékre, már hetekkel előtte kellett helyett foglalni. Szerettünk a Babaluba is járni, emlékszem, hétvégére ott is asztalt kellett foglalnunk. Jó szívvel gondolok vissza, egy születésnapi vacsorára is, amikor a lányunkat az ott működő pubban köszöntöttük. Persze már jó néhány év eltelt, azóta többnyire csak futtában jártam arra. Ilyenkor valójában igaziból szét sem néztem, ha az ember célirányosan megy, a környezetről nem igen szokott tudomást venni.

Két év alatt nem sok minden változott

A város szívében most is egy kihalt, talán még szellemek sem lakta utcarészt találtam.Kevesebb a bezárt üzlet, az üres kirakat, de kosz, szemét, pusztulás mindenütt. Mivel kora délután jártam ott, azt nem tudom az éjszakai élet a szórakozóhelyeken milyen lehet. De amit láttam világos nappal lehangoló, az embernek az élettől is elmegy a kedve, ha egy turisták által látogatott városban-de egyébként is-ilyet lát. A Gambrinus köz a Nagytemplomtól úgy 500 méterre, a Régi Városházától úgy 50 méterre, mondhatni egy parasztköpésre van.

Ahogy láttam, -ugyanúgy mint két éve- még az emberek is menekülnek a környékről, úgy egy óra alatt, talán tíz, éppen ott cigiző fiatalt láttam, egyébként még a madarak is elkerülik a környéket. Mindez a város közepén, nem messze a nevezetességektől, látnivalóktól. Talán, nincs is olyan turista, aki nem fordul meg a környéken. Bár azt kétlem, hogy a város polgármestere akár egyetlen vendégét is erre bátorkodna hozni. Nem igazán tudná bizonyítani, milyen óriási lehetőségek városa Debrecen.

Az egykor élettel, vásárlókkal, szórakozni vágyó emberekkel teli Gambrinus köz

már nincs sehol. A jó pár még akár flancosnak is mondható üzlet zárva, egy-két antikvárium küzd még a talpon maradásért. Nem lehet könnyű dolguk, hisz a környéken parkolni szinte egyáltalán nem lehet, gondolom a bérleti díjat sem könnyű kigazdálkodni. Néhány korábban zárva tartó üzlethelyiségben úgy láttam szórakozóhely nyílt, gondolom az ott lakók nagy örömére. De van még üres helyiség is, nem is egy.

2017-es állapot…

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest