Sorting by

×

Már megint sikeresen csalt ÁFÁ-t egy bűnszövetkezet

Fiktív számlázási láncolaton keresztül egy bűnszervezet tagjai 2 év alatt közel 3,7 milliárd forint vagyoni hátrány okoztak az állami költségvetésnek azzal, hogy elcsalták az ÁFÁ-t A műanyag granulátum szektorban működve, fiktív számlázási láncolaton keresztül csalták el az általános forgalmi adót, amellyel csaknem 2 év alatt összesen 3,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Számlázási láncolat működött

A vádirat lényege szerint egy 47 éves férfi elhatározta, hogy létrehoz egy olyan bűnszervezetet, amely belföldi, szlovák, valamint horvát honosságú cégekből álló számlázási láncolat kiépítésével ÁFA-csalásra épül. Ehhez kihasználta ismeretségét egy 42 éves nővel, aki egy műanyag granulátum kereskedésével foglalkozó magyar cég együttes aláírási joggal is rendelkező munkavállalója volt. A férfi a nő segítségével a fentiek szerint létrehozott számlázási láncot a műanyag granulátum kereskedésével foglalkozó céghez kapcsolta.

A bűnszervezet tagjai az Európai Unión belülről szerezték be a granulátumot. A számlázási láncolat révén az ÁFÁ-t azonban ténylegesen senki nem fizette meg. A beszerzés során egyrészt a cég valós granulátumigényét is kielégítették, másrészt azonban a bűnszervezet az áru egy részét „körbeforgatta”; azt a bűnszervezethez tartozó olyan uniós cégeknek adatták el, amely cégektől az áru – a láncolaton keresztül – ismét a magyar kereskedőhöz került vissza – olvasható a Főügyészség közleményében.

A cég vezetői nem tudtak a láncolat működéséről

A cég vezetői és könyvelői nem tudtak arról, hogy a beszerzési lánc fiktíven számláz.A bűnszervezet tagjai az utalási láncon keresztül, külföldön, készpénzben vették fel a számlák ellenértékét, és azon megosztoztak. A bűnszervezet a láncolatban részt vevő cégek hamis és a magyar kereskedő valótlan tartalmú adóbevallásaival a magyar államnak több, mint 3,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága a bűnszervezet működését 2017 októberében számolta fel, majd az ügyben széleskörű nyomozást folytatott. Ennek eredményeként, a Fővárosi Főügyészség Gazdasági Bűnügyek Osztálya bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználása, illetve egy névleges ügyvezetővel szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Írta meg a napi.hu

Kapcsolódó

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.