Már négy nappal korábban birtokba vették a Román Csarnokot

Mindig vannak egyenlőbbek. Már megint megvezették a miniszterelnököt. Orbán Viktor kedden ünnepélyesen átadta a felújított Szépművészeti Múzeumot, amit a kiválasztott közönség után szerdán már halandó magyar polgárok is megtekinthetnek.

Hoppá!

Ám arról mindenki mélyen hallgatott, hogy a kormányfőt és a hivatalos megnyitót négy nappal megelőzte a hangzatos nevű Budapest Central Europe Fashion Week. Milyen érdekes: a rendezvény hivatalos és „nyílt” programja a Várkert Bazárban volt, s az MTI nem volt rest tucatnyi képet közölni az eseményről. Ám a Fashion Weeket lezáró, úgynevezett „frontrow dinner”-t már elhallgatták. Vajon miért?

Egyszerű a válasz! A kiválasztott VIP-közönségnek a még meg sem nyitott Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában terítettek meg. Igen, a BCEFW mindenkit megelőzött és a kiválasztottak zártkörűen bulizhattak az állami adóforintokból felújított múzeumban, négy nappal a megnyitó előtt.

A dolog szépséghibája, hogy bár titokban szervezték és tartották meg a díszvacsorát, azért a résztvevők nem bírták ki, és a közösségi médiában posztolták a képeket arról, hogy milyen kivételes eseményen vehetnek részt.

Szóval mindig vannak egyenlőbbek

Kedden végül a hivatalosságok is birtokba vehették és átadhatták a nagyközönségnek a Szépművészeti Múzeumot.

A felújított Szépművészeti Múzeum a művészetnek szentelt katedrális – hangsúlyozta Baán László, a múzeum főigazgatója kedden Budapesten, a rekonstruált épület ünnepi megnyitóján.

Baán László, a múzeum főigazgatója beszédében, amelyben megköszönte a három évig tartó teljes körű rekonstrukció résztvevőinek munkáját, kiemelte: a művészet az egyik módja megszabadulni az emberi élet rövidségének, végességének fenyegetésétől.

Ezek után kissé áthallásos a „létezésünk értelme”

A művészet a végtelenre nyíló tér, folyamatosan épülő roppant katedrális maga is, amelyben feloldódnak a lineáris idő korlátai, ahol az ember szabadon kommunikálhat arról, mi is létezésünk értelme – fogalmazott a főigazgató.

A múzeum történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatai eredményeként felújították a 2. világháborúban jelentős károkat szenvedett, azóta csak felületes felújításon átesett és raktárként használt impozáns Román Csarnokot, korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a tetőszerkezet nagy részét, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben.

 

Kapcsolódó

Orbán védi kulturális mivoltát – Mi? Volt? Kulturális?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük