Marad a rossz idő, a jövő héten is, sőt!

Sajnos az időjárás nem engedi el a halottak napja hangulatát, a jövő héten sem. Ugyan olyan szomorú hangulatú idő várható, mint amilyen a hétvégén temetőket jellemezte.

Ez lesz:

Vasárnap délután az északkeleti határvidék kivételével erős, olykor viharos (55-65 km/óra) lökésekkel is kísért déli szél fúj és okoz enyhe időjárást.

Túlnyomórészt erősen felhős lesz az ég, de nyugat felől csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen süt ki átmeneti időszakokra a nap, leszámítva a keleti országrészt. Elszórtan záporok is kialakulhatnak. A nyugati, északnyugati országrészben akár 20 fok fölé is emelkedhet kora délutánra a hőmérséklet. Ezzel szemben északkeleten, ahol borongós, kevésbé szeles, kisebb esővel tarkított idő a valószínűbb, jóval hidegebb marad az idő.

Éjjel is szeles időnk lesz, elsősorban a déli, délkeleti országrészben várhatóak viharos széllökések. Borongós időben nyugaton, illetve az Észak-Dunántúlon várható kiadós eső, intenzív záporok, míg keleten, délkeleten inkább szemerkélés, szórványos, gyenge eső valószínűbb.

Hétfőn a Dunántúlon hidegfront határozza meg az időjárást, ott délelőtt további, kiadós esőre, hevesebb záporokra lehet készülni. Néhol akár az ég is megdörrenhet. Délutánra megszűnik a csapadék, de többnyire erősen felhős marad az ég. Élénk északnyugati szél fúj, és hűvös lesz.

Keleten még melegfront alakítja az időjárást, ott erősen felhős, borongós időben, csupán kisebb eső, szemerkélés fordulhat elő. Erős, időnként viharos déli szél fúj, és kifejezetten enyhe idő lesz.

Az esti, éjszakai órákban fokozatosan csökken a felhőzet. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Itt-ott előfordulhat gyenge záporeső.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

vasárnap délután nyugaton 20, északkeleten 12,

hétfő reggel északon 8, délen 15,

hétfő délután északnyugaton 10, délkeleten 19,

kedd reggel északon 5, délen 10 fok körül alakul

osz
Publicdomainpictures

Kedden erős déli széllel egy meleg, majd egy hidegfront éri el térségünket, és okoz újra felhősödést, esőt, záporokat. A hidegfront mentén nem kizárt zivatar sem. Délen kifejezetten enyhe idő ígérkezik, ott valószínű napközben a kevesebb csapadék, míg északon a több eső, és hidegebb. Éjszaka már délen is számítani kell jelentősebb esőre.

Szerdára megnyugszik az időjárás. Változó felhőzet, mérsékelt, kissé élénk délies szél, és egységesebb hőmérsékleti eloszlás valószínű hazánkban. Jelentős eső nem, de kisebb csapadék előfordulhat.

Csütörtökön általában borult, hűvös időre van kilátás, kisebb esőkkel.

Pénteken a napsütésé lehet a főszerep, de átmeneti felhősödés, kisebb eső ekkor is valószínű.

Közlekedés meteorológia

Vasárnap az erős déli széllökések, illetve a szórványos esőktől, záporoktól vizes útszakaszok fokozzák a balesetek kockázatát. Ehhez társulhat a melegfronti hatás okozta koncentráció csökkenés, figyelmetlenség és a hosszú hétvégéről hazatérők miatti fokozott forgalom. Vezessenek óvatosan!

Hétfőn a Dunántúlon a sok eső, míg keleten az erős, időnként viharos délnyugati szél okoz nehézséget a közlekedésben! Vezessünk körültekintően, és óvatosan! Vigyázzunk egymásra!

Forrás: Eumet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük