Maradjon az önkormányzatoknál a gépjárműadó, de csak útfelújításra lehessen költeni

Javaslatcsomaggal megy Karácsony Gergely a kormány elé, miután egyeztetett a kerületi polgármesterekkel – jelentette be Budapesten a főpolgármester kedden.

Úgy fogalmazott: A jövő évi költségvetés egy súlyos megszorító csomag nemcsak az önkományzatok számára, hanem az általuk képviselt emberek, a lakosság számára is. Karácsony elmondta, hogy amennyiben a tervezett változtatásokat, elvonásokat a kormány fenntartja az önkormányzati ciklus végéig, úgy nem az a kérdés, hogy csődbe megy-e a fővárosi önkormányzat, hanem az, hogy melyik évben.

Javaslatának legfontosabb pontjai a következők

    • Vonja vissza a kormány a gépjárműadó elvonását az önkormányzatoktól, ugyanakkor ha visszakapják ezeket, címkézzék fel, és csak célzottan az útfelújításokra lehessen ezeket felhasználni. Amennyiben ez nem történik meg, semmilyen forrása nem lesz erre sem a kerületeknek, sem a településeknek.
    • A fővárosi közösségi közlekedésben kieső jegybevételeket kompenzálja a kormány a járvány idején, idén, és vélhetően jövőre is. „Csak a 3-as metró szakaszán több ember utazik, mint a MÁV teljes vonalain” – mondta Karácsony, majd megjegyezte, hogy a MÁV utasonként hússzor akkora támogatást kap, mint az önkormányzat a saját utasaira.
    • Vonják be az önkormányzatokat a járvány miatt érkező EU-s támogatásokról szóló döntésekbe.
    • A főváros nem támogatja az óriásplakátok építményadóval való sújtásának eltörlését.
    • Az állami tartozásokra is fel kívánja hívni a figyelmet, mint amilyen a kukaholding tartozása az FKF felé.
Budapest, 2020. június 4.<br /> Nemzeti színű fényfestés a Lánchídon az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján, 2020. június 4-én.<br /> MTI/Mohai Balázs
Nemzeti színű fényfestés a Lánchídon az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Szóba került a Lánchíd felújításának az ügye, erről Karácsony kérdésre válaszolva azt mondta, hogy maga Tarlós István ismerte el az önkormányzati választás előtt, hogy pofátlanul drágán vállalták volna a munkát. A főváros ezért új közbeszerzést ír ki.

A volt főpolgármester kedden az atv.hu-nak nyilatkozott

Tarlós István véleménye szerint “hírhamisítás” az az állítás, hogy ő már a tender kiírása előtt tudta, hogy a Lánchíd felújítására kevés lesz a pénz.

A volt főpolgármester az atv.hu érdeklődésére azt nyilatkozta, ő soha nem mondta azt, hogy tudja, hogy kevés a pénz a Lánchíd felújítására.

„A pénz, amire kevés volt, az nem a Lánchídnak magának a felújítása, hanem összességében a négy-öt elemből álló komplexum, a Lánchíd, a Váralagút, a Clark Ádám tér és a pesti oldalon az Eötvös téri villamosmegálló, illetve az ahhoz kapcsolódó Széchenyi tér felújítása.”

A volt főpolgármester emlékeztetett, hogy ő tavaly júniusban a nagyon magas, 34-35 milliárdos kivitelezői árajánlatot elfogadhatatlannak tartotta. De ezúttal is megerősítette az általa az elmúlt napokban több nyilatkozatában is elmondottakat, miszerint a 23,7 milliárd hozzáférhető és ez elég kell hogy legyen a Lánchíd felújítására.

„Óriási különbség van aközött, hogy egy elemet vagy négy elemet kell-e felújítani” – tette hozzá.

Azt Tarlós István “őrültségnek” nevezte a Széchenyi tér arculata miatt, hogy a Lánchíd másik oldalán esetleg felszíni villamosmegállót csinálnának.

Forrás: atv.hu/index.hu

Egy hozzászólás itt: “Maradjon az önkormányzatoknál a gépjárműadó, de csak útfelújításra lehessen költeni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük