Maratoni mérkőzésen vereséggel kezdett a női röplabda-válogatott - Városi Kurír

Sorting by

×

Maratoni mérkőzésen vereséggel kezdett a női röplabda-válogatott

A magyar női röplabda-válogatott 3-2-re kikapott a román csapattól az Európa-liga arany divíziójának szombati nyitányán a Tüskecsarnokban.

Hirdetés

Szombaton a magyar együttesből Pekárik Eszter maradt ki

A megfiatalított magyar csapat – amelyből a korábbi évekhez képest több kulcsember hiányzott – különösebb elvárások és teher nélkül készülhetett a sorozatra, amelynek első meccsét a szintén fiatal kerettel és új vezetőedzővel érkező románok ellen vívta.

Az ellenfél kedden és szerdán odahaza kétszer is megmérkőzött a csoport harmadik tagjával, az ukrán válogatottal: előbb 3-2-re a románok, másnap 3-1-re az ukránok nyertek.

Sarlós Márton csapatvezető az MTI-nek ennek kapcsán elmondta, a tavalyi Európa-bajnokság egyik legjobb centere kisebb sérülése miatt nem tudott teljes értékű edzésmunkát végezni, ezért nézte a lelátóról társait.

Hirdetés

A hazaiak kezdőjében a liberó Kertész Petra és a feladó Kotormán Réka személyében két újonc is helyet kapott. A rutinosabbnak számító játékosok közül a német bajnokságban edződő Németh Anett – akinek potsdami edzője, a spanyol Guillermo Naranjo Hernandez a románok szövetségi kapitánya – és az olasz élvonalban szereplő, újdonsült csapatkapitány Szűcs Kinga is kezdett.

Lendületes játékkal indították a házigazdák a mérkőzést, a támadásoknál elsősorban Németh és Szűcs volt elemében, a románok ráadásul 10-7-nél bokasérülés miatt elvesztették centerüket, Roxana Diana Romant. A játékrész derekáig a magyarok vezettek, a vendégek azonban Adelina Budai-Ungureanu akcióival fordítani tudtak, és a hajráig előnyben voltak.

röplabda-válogatott
Adelina Budai-Ungureanu, a román, valamint Németh Anett és Bodrovics Hanna, a magyar válogatott játékosai a női röplabda Európa-liga arany divíziójának második fordulójában játszott mérkőzésen a budapesti Tüskecsarnokban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ekkor a hazaiak Németh jó megoldásaival ismét átvették a vezetést és két szettlabdát is kiharcoltak, de két rossz nyitásfogadás miatt végül a rivális került előnybe.

A második játszma kilencedik labdamenetéig kellett arra várni, hogy a hazai együttesből az ütőkön – Némethen, Szűcsön és Szedmák Rékán – kívül valaki más is feliratkozzon a pontszerzők közé, de így is a Vollmer-tanítványoknál volt az előny. Mindkét csapat sok nyitást rontott el, a hazaiak sáncmunkája azonban egyre hatékonyabb volt, ennek is köszönhetően megléptek négy ponttal. A hajrában megnyugtatónak tűnt ez a magyar előny (22-18), de a románok pillanatok alatt fordítottak (22-23), Németh és Szűcs azonban tett róla, hogy ne ismétlődjön meg az első szett végjátéka.

A harmadik felvonás első harmadában Szedmák vitte hátán a magyar csapatot, amelynek gyors támadásait egyre nehezebben tudták lekövetni a románok. A pontos nyitásfogadásokból jól építkeztek a hazaiak, de amikor előbbi játékelem nem működött megfelelően, a rivális – épp a hajrához érve – négypontos hátrányból egalizált. A végjátékot Pintér Andrea két blokkja vezette fel, a magyar válogatott pedig több hosszú labdamenetet megnyerve megfordította az összetett állást.

röplabda-válogatott
Kertész Petra, Szedmák Réka, Kiss Gréta és Szűcs Kinga, a magyar válogatott játékosai. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A negyedik etap elejére alaposan visszaesett a hazaiak teljesítménye, Vollmer ötpontos hátrányban cserékkel igyekezett felrázni együttesét: Petrenkó Brigitta és Petőváry Panni személyében újabb újoncokat is avatott a nemzeti csapat. A magyarok az új felállásban tartották a különbséget, de a sok rontás miatt közelebb nem tudtak kerülni, így rövidített felvonásban dőlt el a találkozó.

Ennek elején a blokkvédekezésben alaposan feljavult román együttes vezetett, amely a térfélcserénél is kétpontos előnyben volt. A játszma második fele is a vendégek szája íze szerint alakult, akik így két ponttal távoztak Budapestről.

A 145 perces mérkőzés legjobbja Szűcs volt 25 ponttal, a románoktól Rodica Buterez 20 ponttal zárt.

Andreas Vollmer: Le a kalappal a fiatalok előtt!

“Nagyszerűen éltek a lehetőséggel azok, akik először léptek pályára válogatott mezben, az ő segítségükkel sikerült kiharcolni az ötödik szettet. A nyitásunk borzasztó volt, azon mindenképpen javítani kell, a több mint húsz ki nem kényszerített hiba rengeteg. Ettől függetlenül az új, fiatal csapat helytállt a hazai közönség előtt, szóval biztató a jövő.”

Női röplabda Európa-liga

Arany divízió, C csoport:

Magyarország-Románia 2-3 (-25, 23, 21, -18, -11)
Budapest, Tüskecsarnok, 1000 néző. V: Tekol Pelenk (török), Ujházi
Magyarország: Kotormán, Szedmák 12, Bodovics 1, Németh A. 22, Szűcs K. 25, Pintér 8. Csere: Kertész (liberó), Kump 3, Kiss G. 3, Petrenkó 3, Petőváry.
Románia: Spinoche 4, Matei 5, Roman, Budai-Ungureanu 15, Buterez 20, Ariton 6. Csere: Ciucu 1, Veres (liberók), Ionescu 7, Popa 1, Dan 5, Zadorojnai 11.

A csoport állása: 1. Ukrajna 4 pont/2 mérkőzés, 2. Románia 4/3, 3. Magyarország 1/1

A német Andreas Vollmer – aki most debütált a kispadon – vezette nemzeti csapat jövő csütörtökön az ukránok ellen, ugyancsak hazai pályán folytatja a sorozatot, melynek elődöntőjébe a három csoportelsőn kívül a legjobb második jut be.

Forrás: Hunvolley.hu / MTI

Tizennegyedik alkalommal Bajnokok Ligája-győztes a Real Madrid

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.