Marie Colvin: személyes háború

Volt egy elképesztően bátor haditudósító Marie Colvin, aki először a fél szemét, majd az életét adta azért, hogy kiderüljenek a disznóságok, a háborús bűnök, melyeket a világ túlsó felén követtek el.

Marie Colvin 1956-ban New Yorkban született, a hetvenes években egy diák csereprogram révén Brazíliában töltött el egy évet. A Yale Egyetemen antropológiát végzett, majd a United Press International munkatársa lett.

1985-től pályafutását a The Sunday Times brit hetilapnál folytatta, Londonba költözve. 1986-tól ő volt az újság Közel-Kelet specialistája, majd 1995-től a külföldi hírek felelőse.

1986-ban ő volt az első külföldi újságíró, aki meginterjúvolta Moammer Kadhafi líbiai diktátort

Az 1990-es években haditudósítóként tevékenykedett Csecsenföldön, Koszovóban, Sierra Leoneben, Zimbabweben, Sri Lankában és Kelet-Timorban. 2001-ben a Srí Lanka-i polgárháborúról tudósított, amikor egy rakétagránát felrobbanása következtében elvesztette a fél szemét.

Megküzdött a poszttraumás stresszel, de fél szemét egy fekete kötéssel letakarva is visszatért a háborús övezetekbe dolgozni.

Marie Colvin Kairóban a Tahrír téren. Fotó: Ivor Pricket

2011-ben az Arab tavasz eseményeiről tudósított Tunéziából, Egyiptomból és Líbiából

2012 februárjában illegálisan, egy motorbiciklivel átlépte a szíriai határt, hogy az ott kibontakozó, később polgárháborúba torkolló eseményekről tudósítson. Colvin az ostromlott Homszban rendezte be „főhadiszállását”, utolsó tudósítását február 21-én küldte el a BBC, a CNN és az ITN News számára, egy műholdas telefon segítségével.

Február 22-én a szintén Homszban tartózkodó Rémi Ochlik francia újságíróval együtt készült Homsz és Szíria elhagyására, amikor egy tüzérségi támadásban mindketten életüket vesztették.

A két áldozatot Homszban temették el, majd később exhumálták őket és Damaszkuszba vitték, ahonnan hazaszállították a holttesteiket.

Marie Colvin Irakban. Fotó: Danfung Dennis

Marie Colvint 2012. március 12-én New Yorkban helyezték végső nyugalomra

Néhány évvel később létrehozták a Marie Colvin Memorial Foundationt, amely újságírók képzését, támogatását vállalta fel. Elsősorban a terepen dolgozó és az „Emberi Jogok” védelmében fellépő zsurnaliszták képzését támogatják.

Marie Colvin életéről „Marie Colvin’s Private War” címmel Marie Brenner írt regényes életrajzot.

A könyvből később Arash Amel írt forgatókönyvet és többek között Charlize Theron producerkedése mellett 2018-ban készült el Matthew Heineman filmje a „A Private War”. A főszerepet Rosamund Pike játszotta el, akit ezért az alakítáért Golden Globe-ra jelöltek.

Forrás: BBC/wikipedia

Brüsszel

One thought on “Marie Colvin: személyes háború

  • Valódi hős volt,valódi háborúban,nőként küzdve az emberekért. Respect Marie Calvin!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük